Parada ponosa na leto

BEOGRAD, 28. april 2009. (FoNet) - Nevladine organizacije Gej strejt alijansa i Labris, koje štite prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba u Srbiji, najavile su danas organizovanje Parade ponosa u Beogradu na leto.

Predstavnica Labrisa Dragana Vukčević naglasila je na konferenciji za novinare da je Parada ponosa osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje.

"To je politički protest, marš, povorka kojom jedna diskriminisana i marginalizovana grupa u društvu vrlo jasno upućuje političke zahteve državi, skreće pažnju na sebe i doprinosi svom boljem položaju i većem poštovanju ljudskih prava", rekla je ona.

Vukčević je poručila da postojeći Ustav Srbije, nedavno usvojeni antidiskriminacioni zakon i sve ratifikovane međunarodne povelje pružaju zakonski osnov za organizovanje Parade ponosa.

Vukčević je izrazila uverenje da je policija spremna da sarađuje sa organizatorima i obezbedi Paradu ponosa kako bi ona protekla bezbedno.

Ona je rekla da računa na podršku medija koji su bili saveznici organizacijama za zaštitu ljudskih prava u odbrani sekularnosti države tokom procesa usvajanja antidiskriminacionih zakona.

Predstavnik Gej strejt alijanse Boris Milićević istakao je da je počela priprema za Paradu ponosa jer su Gej strejt alijansa i Labris potpisali memorandum o organizovanju te manifestacije.

Milićević je rekao da su dve organizacije objavile proglas "Neka bude parada ponosa" u kojem se poziva na prestanak svakog oblika nasilja i diskriminacije LGBT osoba u Srbiji.

Podršku proglasu, kako je naveo Milićević, za sada je dalo oko 50 nevladinih organizacija.

Pogledajte još