Sedam razloga zašto se budite umorni

1. Anksioznost

Ponekad ostajete budni do kasno, razmišljajući o stvarima koje treba da uradite ujutru - to je jedan od razloga što se budite umorni. Istraživanja pokazuju da razmišljanje o stvarima koje vas ne opuštaju već izazivaju stres, može izazvati osećanje anksioznosti koje uzrokuje nemirnu noć!

2. Stres

Stres je u životu neizbežan i treba se pomiriti s tim. Ako odete sa stresnim mislima u krevet bićete uznemireni i zabrinuti. Kada ste pod stresom teško da će vaš um i telo moći da se opuste i odmore tokom noći. Opustite se! Spavaćete bolje i probudićete se osveženi.

3. Društvene mreže, internet, igrice

Ako ste pronašli novu igricu ili kasno uveče započnete da tražite nešto na internetu ili četujete s nekim, nećete moći da se odvojite od kompjutera i proći će mnogo vremena dok ne legnete u krevet. Ugasite kompjuter! Vreme je za spavanje.

4. Strašan film

Ako se uplašite od neke strašne scene u filmu ili seriji i u glavi počnu da vas se vrzmaju crne misli, mislite na lepe, pozitivne stvari i ostavite upaljeno sveto. Možete i da popijete čaj kako biste se opustili.

5. Kasno grickanje

Kada osetite glad kasno uveče i pojedete nešto, vašem telu treba mnogo duže da svari tu hranu. Kada legnete punog stomaka, sigurno nećete mirno spavati i nećete se probuditi odmorni.

6. Svađa

Nemojte ići u krevet posvađani. Ležati u krevetu pored nekog na koga ste ljuti nije dobra ideja. Posebno nemojte da se svađate u krevetu, to stvara tenziju i posle toga je nemoguće zaspati. Oprostite i zaboravite.

7. Deca /bebe

Ako imate decu, verovatno se budite bar jednom noću iz raznoraznih razloga. Naročito sada kada je sezona gripa, ako su vam se deca razbolela morate više puta u toku noći da im proveravate temperaturu. Ovo može biti veoma iscrpljujuće i često vam se dešava da se u toku noći premeštate iz kreveta u krevet. Sve ovo itekako može uticati na kvalitet vašeg sna.

(Superžena)

Pogledajte još