Srbi naoružani do zuba: Tri miliona pušaka i pištolja u zemlji

To znači da na svakog drugog čoveka Srbiji, u proseku dođe jedna cev, pišu "Večernje novosti".

Dobijanje dozvole
Procedura dobijanja dozvole za oružje zahteva detaljnu proveru. Osoba uz zahtev za izdavanje prilaže uverenje da se protiv nje ne vodi krivični postupak, uverenje da je obučena u rukovanju vatrenim oružjem, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi za podnet zahtev. - Odobrenje se izdaje ukoliko se u postupku utvrdi da podnosilac nije osuđivan, niti kažnjavan za prekršaj po zakonu o javnom redu i miru i zakonu o oružju i municiji - kažu u MUP. - Bitno je da se protiv podnosioca zahteva ne vodi krivični ili prekršajni postupak, kao i da izdavanjem odobrenja neće biti ugrožena lična i imovinska sigurnost drugih ljudi i javni red i mir. Kada se odobri nabavka oružja, navode u MUP, podnosilac ima obavezu da u roku od osam dana od obavljene kupovine oružja podnese zahtev za izdavanje oružnog lista za držanje oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ koji je nadležan za izdavanje dozvola, u svojoj evidenciji ima sve one koji legalno poseduju naoružanje. Statistika pokazuje da trenutno u Srbiji ima 874.368 građana i 1.766 pravnih lica koji su ukupno registrovali 1.189.522 komada oružja.

Nažalost, ovo je samo delić realnog stanja u našoj zemlji. Ilegalno oružje čini veliku većinu od ukupnog broja i ima ga gotovo dva puta više.

Koliko je dramatična situacija, najbolje pokazuje podatak da lakog naoružanja (po vojno-policijskoj terminologiji - streljačkog i pešadijskog) više imaju građani, nego vojska i policija zajedno. Stručnjaci smatraju da je velika većina toga zaostavština ratova.

(Večernje novosti)

Pogledajte još