Debela deca i manjak gvožđa

ČIKAGO - Gojazna deca dvostruko češće su izložena riziku od deficita gvožđa u organizmu nego vršnjaci normalne težine, najverovatnije zbog pogrešne ishrane i odsustva fizičkih aktivnosti. Nedostatak gvožđa spada u globalne probleme koji se najčešće javljaju u siromašnijoj populaciji zbog neadekvatne i pogrešne ishrane, ali najnovija istraživanja pokazala su da ih ima i u bogatijim sredinama.

U zemljama u razvoju, raste broj gojaznih i obolelih od obesitasa kao posledica neprilagođene ishrane, što ukazuje na neophodnost da se pojava stavi pod kontrolu. Premalo gvožđa u krvi najčešće kod pogođene osobe izaziva anemiju koja za posledicu ima teškoće u učenju i celokupnom ponašanju, a time i ograničenu radnu sposobnost.

Istraživanja su pokazala da je svako sedmo dete u SAD gojazno, da je njihov broj u proteklih 30 godina utrostručen, ali je zanemarljiv broj dece kod kojih je obavljena analiza količine gvožđa u krvi. Ovo je, u analitičkom tekstu u stručnom časopisu Pedijatrija, saopštila dr Karen Nid sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl.

Ona je sa svojom ekipom analizirala podatke 10.000 dece uzrasta između 2 i 16 godina i ustanovljeno je da je kod svakog desetog gojaznog tinejdžera oba pola ustanovljen deficit gvožđa u organizmu.

Ono što posebno zabrinjava pedijatre je činjenica da je kod gotovo 6 odsto dece uzrasta između 2 i 5 godina otkriven gotovo dramatičan nedostatak gvožđa.

Sve u svemu, procenat manjka gvožđa kod gojazne dece dvostruko je veći nego kod dece normalne težine i pokazuje se da je takozvani "indeks telesne mase deteta" (BMI), odnos težine i visine, u direktnoj vezi sa količinom gvožđa u organizmu - što je masa veća, manje je gvožđa.

Povezanost manjka gvožđa i gojaznosti, ukazala su istraživanja, najverovatnije izaziva fizička neaktivnost ali i nedovoljno unošenje hrane bogate gvožđem.

Međutim, i genetska predodređenost takođe može igrati značajnu ulogu jer je ustanovljeno da gojazne devojčice brže rastu i sazrevaju od svojih vršnjakinja zbog čega teško uspevaju da kontrolišu potrebe svog organizma za gvožđem.

(FoNet)
28. april 2009.

Pogledajte još