Šešelj 10 godina u zatvoru bez presude

Tužilaštvo haškog tribunala optužilo je u januaru 2003. Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine između avgusta 1991. i septembra 1993. godine.

Lider radikala se inače izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini između avgusta 1991. i septembra 1993. godine.

Tokom protekle decenije haško tužilaštvo je Šešelju pet puta menjalo optužnicu, ali, uvek ga je teretilo za ratne zločine u BiH i u Hrvatskoj i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, jer je govorima i izjavama doprineo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine...

Nakon dobrovoljnog odlaska u Hag Šešelj je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007 . U međuvremenu je, u jesen 2005 godine, svedočio na suđenju bivšem predseniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

Kasnije su usledile i nove optužnice protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda.

Šešelju je suđenje prekidano tri puta, a on je čekajući presudu po optužnici za ratne zločine, zaradio tri osude za nepoštovanje suda.

Suđenje Šešelju zvanično je počelo 27. novembra 2006. godine, ali bez optuženog u sudnici, pošto je tada štrajkovao glađu, jer mu sud nije dozvolio da se sam brani.

Suđenje je ponovo počelo godinu dana kasnije i ponovo prekinuto posle godinu i po zbog navodnog zastrašivanja nekoliko svedoka tužilaštva.

Poslednji dokaz protiv Šešelja, tužilaštvo je iznelo 13. januara, 2010. godine. On je smatrao da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje, i da zbog toga ni nema potrebe da iznosi odbranu.

Radikali su za najavili da će desetogodišnjicu Šešeljevog zatočeništva u Hagu obeležiti u Domu sindikata.

S media, Tanjug

Pogledajte još