Hrvati iz Australije sabotiraju Jeremića u UN?

"Obraćam vam se kao australijska državljanka i molim vas da 10. aprila u Generalnoj skupštini UN-a, gde će se održati javna rasprava pod nazivom 'Uloga međunarodnih krivičnih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda', naša zemlje upotrebi svoj uticaj kao članica Svetske organizacije i ne dopusti da u važnoj raspravi i govorima učestvuju predstavnici onih zemalja članica UN-a čiji su građani osuđeni za ratne zločine na međunarodnim sudovima i oni koji podržavaju politiku koja je dovela do masovnih zločina protiv čovečnosti. Držim da nije primereno ni to da u raspravi učestvuje i Vuk Jeremić, predsednik Generalne Skupštine UN-a jer je on državljanin Srbije”.

Tu poruku je profesorka Ina Vukić, urednica političkog bloga “Croatia, the War and the Future” iz Sidneja napisala u pismu australijskoj premijerki Džuliji Gilard.

"Kopiju pisma uz molbu da i oni lobiraju kod premijerke poslala sam i lideru australijske opozicije Toniju Abotu jer u Australiji živi gotovo 300.000 građana hrvatskog porekla i značajan je naš uticaj u političkom životu ove zemlje pa verujem da će moje pismo biti ozbiljno razmotreno", kaže Vukićeva za "Večernji list".

Ona navodi da "Vuk Jeremić na agresivan način koji nije omiljen u zapadnim diplomatskim krugovima promoviše interese Beograda na East Riveru.

"Uverena sam da će i 10. aprila njegov nastup na sednici biti usmeren prema 'izjednačavanju krivnje' i prozivanju međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije jer je hrvatske generale proglasio nevinima i Hrvatsku oslobodio od zločinačke stigme. Takvo Jeremićevo ponašanje je nedopustivo i stoga sam kao australijska državljanka pisala svojim političarima i predložila da se ozbiljno pripreme za Jeremićeve zamke u Generalnoj skupštini UN-a", objasnila je Vukić motiv svog pisma.

Ona je pozvala sve predstavnike hrvatskih udruženja i pojedince iz svih zemalja u svetu gde živi brojno hrvatsko iseljeništvo poput SAD-a, Kanade, Nemačke, Francuske i drugih, da pošalju pisma sličnog sadržaja svojim političarima i predstavnicima kako bi se 10. aprila u skupštini UN-a "održala objektivna i konstruktivna rasprava a ne Jeremićeva diplomatska podvala kojoj je svet već svedočio kad je u januaru povodom proslave pravoslavne Nove godine u sedištu UN-a izvedena pesma 'Marš na Drinu”.

"Večernji list" saznaje da hrvatski državni vrh i diplomatija još razmatraju koliku će pažnju posvetiti Jeremićevoj tematskoj sednici u Njujorku i da postoje dva razmišljanja ili procene. "Jedno je da se taj skup na određen način ignoriše a paralelno se deluje takozvanom tihom diplomatijom jer “gubitnik ima pravo da se ljuti, drugo mu ne ostaje a Hrvatska je u Hagu pobedila”.

"Drugi bi stil bio 'glasniji', odnosno na East Riveru bi se ukazao neko značajan iz političkog vrha poput ministra pravde, spoljnih poslova ili predsednikov izaslanik koji bi uz predstavnike hrvatske diplomacije u UN-u poslali poruku da je Hrvatska zemlja koja je sarađivala u radu haškog suda i kroz sudske procese potvrdila svoju i nevinost hrvatskih generala koji su prošli dugogodišnju hašku kalvariju", navodi "Večernji list".

B92, Večernji list

Pogledajte još