Nigerija: Koncert Bijonse plaćen iz Fonda za siromašne

Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan je 2006. godine potrošio milion dolara iz Fonda za pomoć siromašnima radi dovođenja međunarodnih zvezda, poput Bijonse i njenog supruga Džeja Zija, na jedan muzički festival u Nigeriji.

Pismo sa potpisima zvaničnika nigerijske države Bajelse otkriva da je Džonatan, koji je u to vreme bio guverner te oblasti, potrošio 150 miliona naira iz Fonda za borbu protiv siromaštva na organizaciju muzičkog festivala “This Day”, koji je 2006. godine održan u Lagosu, prenosi on-lajn agencija Sahara riporters.

Dokument je “isplivao” nakon što se saznalo da je američkoj rijaliti zvezdi Kim Kardašijan prošle nedelje dato 500.000 dolara da se pojavi na jednom skupu u Lagosu, na kojem je održala “govor” od 45 sekundi.

Ne zna se, međutim, da li su Bijonse i Džej Zi znali da je njihovo prisustvo na festivalu, na kojem su nastupili i Misi Eliot, Basta Rajms, Snup Dog i Sijara, bilo finansirano novcem namenjenom sirotinji.

Nigerija je najmnogoljudnija zemlja Afrike i najveći proizvođač nafte u regionu. Blizu polovine stanovništva Bajelse živi ispod praga siromaštva, a u Jenagoi, glavnom gradu ove nigerijske države, dvoje od petoro stanovnika nema pristup pijaćoj vodi.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte još