Đorđe Vukadinović: Iznenadiću se ako ne bude izbora

- Iznenadiću se ako ne bude izbora. To kažem s obzirom na sadašnju situaciju u zemlji, ali Srbija je zemlja čuda i sve je moguće - rekao je politički analitičar Đorđe Vukadinović gostujući u vestima B92.

On podseća da je opozicija uvek ta koja forsira priču o izborima, ali i da istraživanja pokazuju da kod građana i birača u Srbiji postoji veliko razočarenje i rezigniranost zbog političkih dešavanja.

- Političke poruke su uglavnom vrlo slične bez obzira na stranke koje ih šalju, a to se najbolje vidi kada one posle izbora vode istu poltiiku pa onda građani vide da izbori u stvari ništa ne rešavaju - kaže Vukadinović i dodaje da se međutim u vreme kampanje birači ipak u velikom broju mobilišu da izađu na glasanje bez obzira na razočaranost koja vlada.

On ističe da kod građana postoji efekat zasićenja, ne samo zato što su isti političari pristuni već godinama i decenijama, nego zato što se i novi ne razlikuju mnogo od starih. Dodaje i da trend nezadovoljstva politčarima i političkom scenom postoji svuda u evropi, ne samo u Srbiji.

Na pitanje da li ima prostora za nove stranke, čije formiranje najavljuju bivši visoki funkcioneri DS-a Zoran Živković i Dušan Petrović, Vukadinović kaže da istraživanja pokazuju da prostora za njih i te kako ima.

- U istraživanjima od 40 do 55 procenata ispitanika kaže da imaju potrebu za nekom novom strankom, ali to ne znači da će na izborima za njih i glasati. Ja mislim da je moguće i prepakovanje starih partija, mi smo videli da je na ovim izborima pobedila jedna nova stranaka sa starim ljudima. Mislim da je ključ u pakovanju. Živkovićeva i Petrovićeva stranka bi mogla biti kao staro vino u novim bačvama, ali mislim da na izborima nemaju realne šanse - zaključio je Đorđe Vukadinović.

Izvor: B92

Pogledajte još