Spirometrija - prepoznaje i najteže bolesti pluća

Merenjem brzine protoka vazduha tokom uzdaha i izdaha lekari otkrivaju mnoge bolesti pluća i disajnog sistema - od onih najtežih, poput tumora, opstruktivnih bolesti pluća, astme, fibroze, emfizema pa sve do bronhitisa.

"Spirometrija je metoda kojom se ispituju plućni kapaciteti ili metoda kojom se mere količine vazduha koje pacijent može udahnuti pri maksimalnom udahu, količine vazduha koje pacijent izdahne iz pluća u prvoj sekundi, kada intenzivno izbacuje vazduh iz pluća, ali i količine vazduha koje pacijent udiše ili izbacuje iz pluća pri mirnom disanju"
, objašnjava za Dr Kurir dr Tatjana Radosavljević, pulmolog.

Ona kaže da je ovaj metod merenja plućne funkcije povezan sa kompjuterskim programima, koji automatski računaju sve brojčane vrednosti.

"Podaci se dobijaju u obliku spirometrijske krivulje ili krivulje u koordinatnom sistemu. Ova krivulja se naziva “protok - volumen”, a iz njenog oblika mogu se prepoznati bolesti poput plućnog emfizema ili se može posumnjati na tumorske promene u glavnoj disajnoj cevi. Krivulja može pokazati i podatke o bolesti takozvanih malih disajnih puteva, što je rani znak za kasnije teške forme hronične opstruktivne bolesti pluća"
, kaže naša sagovornica.

Merenje daha radi se u okviru sistematskih pregleda, kao metod za rano otkrivanje nekih bolesti, u okviru pripreme za operaciju i opštu anesteziju i kod simptoma kao što je kašalj, gušenje, zamaranje.

"Spirometrija, uz pregled slušalicama i snimanje pluća, predstavlja neophodan deo pulmološkog pregleda. Predstavlja neinvazivnu i bezbednu metodu ispitivanja, ali prilikom njenog izvođenja neophodna je saradnja pacijenata s lekarom", navodi dr Radosavljević.

Spirometrijski parametri:
- vitalni kapacitet - količina vazduha pri dubokom udahu
- FEV 1 - količina izdahnutog vazduha pri jakom i brzom disanju u prvoj sekundi
- njihov odnos

(Kurir)

Vrste spirometara:
- relativno veliki spirometri sa zvonom ili cilindrom
- elektronski spirometri koji stoje na stolu - manji uređaji koji se drže u ruci
Pogledajte još