Vučić: Srbija gradi vojnu bazu i bolnicu u Angoli

0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić istakao je u Luandi, na sastanku, sa ministrom odbrane Angole generalom Kandido Pereira doš Santoš Van Dunemom, da je Srbija evropska zemlja, ali da želi da obnovi stara prijateljstva.

Spremni smo da radimo na bržem razvoju naših odnosa u oblasti odbrane, ekonomskog razvoja, ali i u ostalim sferama društvenog života, naveo je prvi podpredsednik vlade

Nakon dočeka, uz najviše državničke počasti, ispred Ministarstva odbrane, dve delegacije započele su razgovore o primeni projekata o saradnji između Republike Srbije i Republike Angole.

Planirana je izgradnja vojne bolnice, izgradnja medicinskog logističkog lanca i fabričkog postrojenja za lekove
, rehabilitacija i izgradnja vojne baze u Lubangu i kratkoročno, srednjeročno i dugoročno osposobljavanje angolskih vojnih kadrova u oblasti vojnih nauka i medicine, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika vlade.

Tokom razgovora istaknut je značaj izgradnje vojne bolnice u Angoli, sa zadatkom da pruži specijalističke lekarske usluge, kao i da omogući razvoj istraživačkih kapaciteta.

U domenu osposobljavanja vojnih kadrova naročito je istaknut značaj obrazovanja angolskih vojnih kadrova u oblasti vojnih nauka, za specijalizaciju u svim rodovima kopnene vojske, vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani i to na taktičkom, operativno-taktičkom i operativno-strateškom nivou.

“Reforma sektora bezbednosti jedan je od prioriteta Republike Angole i tu računamo na vašu pomoć. Srbija je siguran partner za ovaj ali i za razne druge izazove”, istakao je general Van Dunem.

Tokom sastanka potpisan je Protokol o školovanju angolskih kadeta u vojno-obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji i istaknuta je potreba za što skorijim imenovanjem izaslanika odbrane.

“Spremni smo da radimo na bržem razvoju naših odnosa u oblasti odbrane, ekonomskog razvoja, ali i u ostalim sferama društvenog života. Srbija jeste evropska zemlja, ali želimo da obnovimo stara prijateljstva”,
zaključio je Vučić na kraju sastanka.

Dva ministra će u sredu u Luandi potpisati zajedničku izjavu o razgovorima između delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Angole.

Očekuje se da prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića u zvaničnu audijenciju primi i predsednik Republike Angole Žoze Eduardo doš Santoš.

(Kurir)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.