Zaštitnik građana: Ministarstvo poljoprivrede godinama ućutkivalo inspektora

Zaštitnik građana je saopštio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo veterinarskog inspektora koji je službeno prijavljivao organizovane nezakonitosti i nepravilnosti na štetu srpskih stočara, bezbednosti ishrane građana, budžeta Republike Srbije i samostalnosti inspekcijske službe.

Radeći kao šef odseka republičke veterinarske inspekcije, M.C. je otkrio i dokumentovao nelegalnu klanicu kroz koju je prošlo hiljade pilića bez uverenja o zdravstvenom stanju, bez dokaza o vakcinisanju i bez pregleda mesa i organa nakon klanja.

Uprkos tome što je meso proglasio neispravnim za ljudsku upotrebu, ono se ipak našlo u prodaji. M. C. je podneo krivične prijave protiv svojih kolega i šefova u ministarstvu, ali i protiv prerađivača i trgovaca u čijim radnjama je meso završilo.

Savesni inspektor je ustanovio i nezakonitu naplatu takse za uverenja o zdravstvenom stanju životinja, otkrio duple račune i prisvajanje novca u veterinarskim stanicama. Stočarima su naplaćivane takse i do osam puta veće od propisanih.

Od resornog ministra je M.C. u dva navrata, tokom 2011. godine, u skladu sa zakonom tražio da spreči nezakonit uticaj na njegov rad i zaštiti samostalnost inspekcijske funkcije, ali zaštitu nije dobio, već je dva puta nezakonito razrešen sa mesta šefa odseka republičke veterinarske inspekcije.

Nezakonitost oba rešenja o smeni oba puta je utvrdila Žalbena komisija Vlade. Ipak, M.C. ni posle više od godine od poslednje odluke te komisije nije vraćen na svoje radno mesto, iako mu je u međuvremenu i Agencija za borbu protiv korupcije dala status zaštićenog uzbunjivača.

Zaštitnik građana je, nakon što je utvrdio nezakonitosti i propuste u radu nadležnog ministarstva, zatražio da M.C. bude, u skladu sa zakonom, vraćen na prethodno, ili više rukovodeće radno mesto, da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrdi odgovornost u ministarstvu, posebno u Upravi za veterinu i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, i da protiv odgovornih preduzme najoštrije mere.

Republički ombudsman je, smatrajući ovaj slučaj teškim i ilustrativnim za probleme u radu inspekcijskih službi, o njemu obavestio i resorni odbor Narodne skupštine i Vladu.

Dokumente iz kojih proizlazi sumnja o izvršenju krivičnih dela zaštitnik građana prosledio je Policiji na dalje postupanje, navedeno je u saopštenju zaštitnika građana.

(Izvor: B92)

Pogledajte još