Restoran Downtown

Svi u gradu znaju za Downtown u Čika Ljubinoj ulici. Ipak mnogi ne znaju da je ovo mesto, čuveno po raznovrsnim koktelima, odnedavno postalo i restoran. Sada u njemu uz egzotične ukuse opojnih koktela možete uživati i u ukusima brojnih specijaliteta internacionalne kuhinje.

Prostor je uređen na dva nivoa. Enterijer predstavlja spoj modernog, funkcionalnog i udobnog. Fotografije Njujorka koje krase zidove donose urbani duh u ovaj "Centar".

Koncept restorana je zasnovan na ponudi za doručak i ručak, dok u večernjim časovima atmosfera dobija jednu opušteniju notu. Lokal prelazi u laganu klub varijantu gde nenametljivi zvuci džez muzike obećavaju dobar provod.

Kuhinja je otvorena, tako da možete posmatrati čitav tok pripreme vašeg obroka. Posebno su obratili pažnju na ventilaciju, tako da ćete miris jela osetiti tek kada vam ga ljubazno osoblje servira na sto.

Glavni "krivac" za ukus i izgled specijaliteta je Nebojša - glavni kuvar restorana. Iako mlad, svoje bogato iskustvo je stekao radeći nekoliko godina u Italiji i Sankt Petersburgu. Objasnio nam je da kuhinja ovog restorana predstavlja spoj nekoliko različitih kuhinja: od mediteranske do kineske.

Sve što se ovde priprema bazirano je na maslinovom ulju i blago je termički obrađeno.

Možete doručkovati ham and eggs ili bacon and eggs, odnosno kajganu sa šunkom ili sa slaninom. Tu je i omlet sa povrćem, za one koji ipak više vike nešto laganiji doručak. Za to biste izdvojili 200 dinara.

Od glavnih jela prepručuju biftek, koji prave na nekoliko načina. Cena im je od 900, koliko biste izdvojili za onaj u crnom vinu, do 1.100 koliko je biftek kapreze. Njoke sa šafranom i piletinom, pasta aglio i mešavina morskih plodova su jela koja se takođe nalaze na listi "recommendation”.

Tortilje su odličan dodatak ručku. Prave ih u kombinaciji sa zelenom salatom i grilovanim povrćem, sa pečurkama i sirevima, kao i meksičkim pasuljem. Cene su im od 200 do 300 dinara. Mi smo imali priliku da probamo tortilju sa piletinom, pečurkama i sirom. Provereno dobra kombinacija.

Sledeće što smo probali bili su brusketi, predjelo za koje smo, osim ukusa, saznali i kako se priprema. Na maslinovom ulju se prže piletina, tikvice i celer. Ipak, kuvar nije hteo da nam otkrije koje su to trave koje daju glavni šmek ovom jelu, a ima ih čak deset . "To će ipak ostati tajna”- rekao nam je uz smešak. Koktel “Cool Apple” bi odlično pristajao ovom tajanstvenom ukusu.

Ponuda deserata, uz tiramisu sa kokosom i portugalskom bananom, osvežena je i sezonskim voćem.

Ukoliko želite da bar na kratko zaboravite svakodnevne poslovne obaveze ovde organizuju "After hour" žurke za razne profile. A ako samo želite da se opustite, posetite "Centar" u samom centru grada.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još