Srbija treba da okonča reforme i saradnju sa Hagom

STRAZBUR, 28. aprila 2009. (Beta) - Srbija je od prijema u Savet Evrope (SE) ostvarila značajan napredak, ali bi trebalo da preduzme još niz konkretnih reformskih koraka na planu razvoja demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona, kao i da okonča saradnju s Haškim sudom za ratne zločine.

To se ocenjuje u rezoluciji koja je uz izveštaj i preporuke usvojena u utorak na zasedanju Parlamentarne skupštine SE. Za rezoluciju je glasalo 109 od 110 prisutnih poslanika, a jedan je bio protiv.

Evropska integracija, saradnja s Haškim tribunalom, jačanje demokratskih institucija i ljudskih prava, reforma pravosuđa i tužilaštva, borba protiv kriminala i korupcije i poboljšanje standarda, trebalo bi da budu ključni prioriteti Srbije, navodi se u rezoluciji.

Izražava se puna podrška nastavku evropske integracije Srbije, a srpske vlasti se pozivaju da odmah preduzmu niz konkretnih reformskih mera kako bi koristi evropske integracije, za koju su se građani Srbije izjasnili na izborima u maju prošle godine, bile dostupne svima.

Pogledajte još