Finalisti fajnal-fora u Evroligi, moguć i kompromis

“Evroliga želi da ispravi izjave gospodina Josipa Bilića, koje su se pojavile u medijima za vikend. Želimo da pojasnimo da se pravilnikom Evrolige odlučuje ko će se plasirati u EL, a ne statutima nacionalnih takmičenja. Takav je slučaj i u ostalim međunarodnim takmičenjima”, navodi se u saopštenju koje je obajvljeno na sajtu Evrolige.

Međutim, kako se navodi, postoji mogućnost da se ove sezone napravi kompromis, s obzirom na to da su klubovi u Jadranskoj ligi započeli sezonu sa pravilom da pobednik ligaškog dela ide direktno u Evroligu.
"Zbog trenutne situacije, Evroliga je u razgovorima sa predsednikom ABA lige kako bismo pronašli rešenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, kako bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u Jadranskoj ligi. Kada dodejmo do rešenja, ono će biti objavljeno, a to će se desiti u narednih nekoliko dana”, zaključuje se u saopštenju.

Evroliga je uz saopštenje objavila pravilnik, gde piše da se plasman u nacionalnom prvenstvu, odnosno, u ovom slučaju glavnom takmičenju, plasman određuje od početka do kraja, uključujući regularnu sezonu i plej-of.

To znači, da se definicija šampiona, drugoplasiranog i trećeplasiranog u Jadranskoj ligi određuje utakmicama fajnal-fora. U svakom slučaju, za sada je izvesno da će iz Jadranske lige dva tima direktno u Evroligu, a jedan u kvalifikacije. Na tabeli Jadranske lige trenutno vodi Igokea, ispred Crvene zvezde, Budućnosti, Radničkog i Partizana.

(Tanjug)

Pogledajte još