Slavonski reper Kandžija za Nadlanu.com: "Drugi smo grb al' ista pi..arija"

“Zlatne žbice“ si snimio u saradnji sa dosta kolega. Uglavnom su mladi i u Srbiji još neafirmisani, pa ih ukratko predstavi na svoj način.
Toxara je MC koji je na gotovo cijelom albumu, inace član Golih žena i najbolji mladi MC, ravno iz Donjeg Miholjca pored granice sa Mađarskom. Toza, moj producent i kum inace, “izuva” i ako niste čuli onda – čut’ ćete, isto tako i Phezz. Rima je ubojiti fristajler iz Čepina pored Osijeka, najjači kojeg sam ja cuo. Koolade, njega ne treba posebno objašnjavat’. General Woo, Saša TBF isto, Brka iz Vinkovaca koji kida, DJ Goce iz Makedonije i Nik i Bvana iz Srbije, legende. Svi kidaju redom.

Kakva su ti dosadašnja iskustva sa Beogradom, „upoznao si teritoriju“ ?
Super sve. Imam dosta kolega i prijatelja tamo tako da je i atmosfera takva, Beograd je lud uvijek!

Kakva su očekivanja pred Božidarac, spremaš li neka iznenađenja ? Da li će možda biti gostiju sa srpske scene ?
Bit’ će, bit’ će. Recimo da cemo "Svemirsku misu" koja je na novom albumu prvi put izvesti ikad, pa izračunajte ko sve dolazi.

Kakve su ti, generalno veze sa kolegama iz Srbije, sa kim najbolje funkcionišeš ?
Ma super. Često, ali doduše, zadnje vrijeme rjeđe, znali smo zaglavit’ sa Timbetom, Adriatikom poznatijim kao Ajs, Marčelom, Bvanom i tako. Puno smo svirali skupa koje gdje pa smo se i družili često i u izvankoncertnim okolnostima - tipa sretnemo se u Zagrebu u dva popodne i onda popijemo piće, 2,3,4 itd. Onda S.A.R.S, Maraquya, Struka itd. Stvarno sve kul.

Apropo čestih poređenja sa Edom Maajkom, izjavio si da Slavonci i Bosanci imaju dosta toga sličnog. Na šta pre svega misliš ?
Pa na mentalitet i fore. Isto tako je i Srbiji, koliko god to uvrjedilo neke velike domoljube. Mi smo se odma’ skontali sa kolegama jer kontamo isto stvari. Mi u Slavoniji smo i u istoj ekonomskoj situaciji, a i tu je ta panonska močvara valjda. Ima puno slicnosti, drugi grb al ista pi..arija je svuda. Ko konta - konta.

Slavonija je Kandžija sa kolegama, ali, recimo, i vaskrsla Opća opasnost. Šta misliš o takvoj priči ?
Ma nek’ svako radi svoje. Svirali smo jednom negdje skupa i pjevač iz Opće je navodno postao djeda nedavno, a jos je rokenrol, rispekt za to.

Imaš li šta od rodbine u Nemačkoj ? Kako si došao na ideju za onakav spot, mora da je bilo vrlo zabavno na snimanju ? Da li ti je ping pong omiljeni sport ?
Tetak mi je radio u Njemačkoj davno, to mi je k’o klincu bilo nešto najbolje ikad. Ono kad se vrati za blagdane pa donese nešto, uff… Sad kad razmislim dugo se nisam čuo s njim, nadam se da je dobro. Kum mi je u Nemackoj isto, još koja godina pa u penziju. Spot je takav jer izmjenjujemo i riječima ko u ping pongu, a snimali smo isti dan kad je bila mećava i bilo je hladnije nego sto se čini. Dobar sam u ping pongu ali ne nešto posebno, buraz moj rastura baš.

Da se nadovežem – koliko ima autobiografskog u „Mađarskoj“, jesi li zaista čest kupac u komšiluku ? Jesi možda sa Toxarom otvorio sebi teren za nastupe u „Mađi“ ?

Toxara je pored Mađe odma’. Lik je tamo stalno, to i je njegova stvar, ja samo pomažem na refrenu. Prije sam isao često al’ nisam bio jedno godinu, dvije. Ne znam za nastupe tamo ali javilo nam se hrpa Mađara i pohvalilo. Bubnjar nam je isto Madjar, zna madjarski. Eg ketu harum to je 1,2,3, kontam.

Forsiraš priču da radiš bez pritiska – ipak, da li je ono što je postigla „Jelena“ stvorilo, makar u nekom trenutku, presiju da bi trebalo dalje tom stazom ?
Ma da, bilo je ali nikad se ne ponavljam, tako ni sad sa trećim albumom. Raditi iste stvari je nazadovanje i drago mi je da to nismo napravili. Uvijek drukčije ali uvijek na taj naš prepoznatljiv Andrija djir. Ovaj smo stvarno snimili onako tek tol’ko kod mene na tavanu.

Postoji li u Hrvatskoj „regionalni rep rivalitet“ između, recimo, vas Slavonaca i, recimo, Dalmatinaca, ili se, samo i isključivo, pomažete poput Sašinog (TBF) gostovanja na tvom albumu
?
Nemam pojma. Ovi koji kontaju si pomažu, što kažeš, za ostale i te spike me boli džon.

Pogledajte još