Usporavanje ili gašenje Interneta - kazna za milione američkih "pirata"

Novi "Kopirajt sistem upozorenja" (Copyright Alert System) popularno nazvan bejzbol rečnikom "šest pokušaja" (six strikes) sistem, je rezultat partnerstva najvećih Internet servis provajdera (ISP) i industrije "zabave", kojim će pokušati da se smanji krađa kopirajtovanih materijala online. Filmska i muzička industrija trpi gubitke od više milijardi dolara svake godine.

“Copyright Alert System” podržao je predsednik SAD Barak Obama, a "progurale" su ga velike izdavačke kuće i Holivud. Sam plan razvijan je skoro četiri godine, a u njegovom stvaranju učestvovali su AT&T, Cablevision Systems, Comcast, Time Warner Cable, Verizon...

U novom sistemu, korisnici interneta koji skidaju kopirajtovane materijale prvo će dobiti seriju "uzbuna". Kritičari sistem i zovu "šest pokušaja" pošto se veruje da će šesto kršenje kopirajta dovesti do kazne od strane internet provajdera.

Detalji kako će pojedinačno internet provajderi da primenjuju mere upozorenja još nisu poznati, ali već sada se očekuje da će svako imati nešto "svoje". Američki "Verizon", po planu koji je "procureo" pre mesec dana, planira da uspori internet svojim "piratima" na brzinu dajal-apa i to na dva do tri dana.

"Time Warner Cable" planira da privremeno suspenduje internet konekciju onima za koje se sumnja da skidaju kopirajtovane materijale i to sve dok korisnik ne pozove predstavnika kompanije i "složi se da više neće to da radi".

U postu na blogu, Džill Leser, izvršna direktorka Centra za Kopirajtovane informacije, napisala je da su mere uzbunjivanja tu da "obrazuju, a ne da kažnjavaju" i da se nada da će one da usmere ljude da koriste alternativne, legalne stvari i da će im omogućiti da zatraže i dobiju nezavisnu revizorsku agenciju koja će da proceni da li su korisnici zaista krivi za kršenje kopirajta.

Izvor: B92

Pogledajte još