Vanredna situacija: Poplave na jugu Srbije, kiša ne prestaje (VIDEO)

Trenutno je najteže u selu Levosoje, kod Bujanovca, rekao je načelnik odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog okruga Dragča Stanojković, objasnivši da je probijen nasip Južne Morave i da je dvadesetak kuća poplavljeno.

"Na terenu su ekipe iz Vranja, Bujanovca i Surdulice i specijalni tim iz Niša. Oni pokušavaju da zaštite od plavljenja fabriku dušeka 'Simpo' koja se nalazi u neposrednoj blizini, jer je nivo vode ovde porastao za nekih dvadesetak santimetara" navodi Stanojković za Tanjug.

Opština Trgovište je proglasila vanrednu situaciju jer je nasip reke Pćinje probijen na tri mesta, a ekipe za saniranje štete i pomoć stanovništvu su na terenu, dodao je on.

Tokom jučerašnjeg dana u Vranju je palo 53 litra kiše po kvadratnom metru, a prema rečima Stanojkovića došlo je do plavljenja domaćinstava u donjem delu Vranja, u naselju Palestina. Na ulicama grada trenutno su tri ekipe JP "Vodovod" koje su angažovane na čišćenju i ispiranju mreže.

Kiša ne prestaje
U međuvremenu kiša u Pčinjskom regionu ne prestaje da pada, ali je intenzitet padavina znatno slabiji u odnosu na jučerašnji dan. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju kišu i narednih dana.

Situacija je ozbiljna i u okolnim selima, rekao je Stanojković, dodajući da je posebno ugroženo selo Ribince koje se nalazi pored pruge, naselja ispod auto-puta i više desetina hektara oranica u takozvanom Zlatokopačkom polju.

Usled obilnih kiša proradilo je klizište u selu Drenovac, na 16 kilometara od Vranja, ali je brzom reakcijom nadležnih magistralni put prema Vlasu, koje je od grada udaljeno osam kilometara, ponovo osposobljen za saobraćaj jutros oko četiri sata, rekao je Stanojković.

U tom reonu, u Bunušanskoj mahali voda je odnela i drveni most, dodao je on.

Stanojković je rekao da je Trstenska reka, koja se uliva u Veternicu, u centru sela Vlase, odnela oko 15 metara lokalnog asfalnog puta i praktično odsekla sela Trstenu, Dragobužde, Stance i Roždace.

Prema podacima Meteorološke stanice u Vranju, najviše kiše palo je u okolini Preševa i u selu Jablanica, 30 kilometara od Vranja, uz samu granicu sa Makedonijom, pored manastira Prohor Pčinjski, gde je za 24 sata palo 64 litara kiše po metru kvadratnom.

U Preševu je poplavljeno naselje Železnička stanica, a u opštini Bujanovac gde je noćas poplavljena Bujanovačka banja, situacija je stabilizovana jer su meštanima pomagali vatrogasci.

(Tanjug)

Pogledajte još