Niko ne zna čega sve ima u Vinči?

Pominju se izvesne količine nuklearnog goriva koje postoje u reaktoru B, prerađeni prirodni uranijum u podrumu "Vinče", ali i gorivni elementi domaće proizvodnje koji postoje u popisima, ali se ne zna gde se tačno nalaze.

Pre samo dve godine, kada je 8.500 gorivnih jedinica sa istrošenim obogaćenim uranijumom dovoljnim za pet atomskih bombi otpremljeno u Rusiju, rečeno je da Srbija više nema goriva i da je ostao samo radioaktivni otpad, koji se čuva u hangarima "Vinče".

Danas, međutim, postoje i drugačija objašnjenja, pišu Novosti.

"Niko ne zna precizno šta sve postoji od radioaktivnog materijala. Priča o tim gorivnim elementima od uranijuma domaćeg porekla, koji nije obogaćen, datira još iz vremena kada je Jugoslavija imala ozbiljan nuklearni program i rudnike uranijuma", kaže za Novosti Uranija Kozmidis Luburić, predsednica UO "Nuklearnih objekata Srbije".

I Jagoš Raičević, v. d. direktora JP NOS, potvrđuje da se iz dokumentacije zna da postoje gorivni elementi domaćeg porekla, različitog stepena izgaranja, koji tek treba da budu locirani u specijalnim "kanalima", u bazenu pokraj reaktora.

Bezbednost dobra
Bezbednost opasnog materijala u krugu Insituta i NOS, u Vinči, dobra je, tvrdi prof. dr Uranija Kozmidis Luburić. Sve što je opasno pod duplim je ogradama, video-nadzorom, sa ljudskim obezbeđenjem...
Ali, iz Ministarstva prosvete kažu da je još prošle godine, zbog mnogobrojnih upada lopova, ”Vinči” i NOS-u naređeno da potpišu sporazum kojim će rešiti pitanje bezbednosti. Bezbednost nije unapređena, a problem više je što već dva meseca nije plaćena privatna firma koja čuva ”Vinču”, jer NOS-u nije odobren plan poslovanja i nema pare ni za plate, niti za čuvare.

"Iz naučnih radova znamo da se sa tim eksperimentisalo još šezdesetih godina, ali u nedostatku dokumentacije, ne znamo gde se tačno nalazi. To nije jedino na šta ćemo naići pretražujući bazen. Tako smo prošle godine otkrili i visokoradioaktivno srebro. Reaktor i zgrada u kojoj se nalazi puni su izvora koji zrače i zato je neozbiljno kada pojedini nadležni govore da je reaktor samo 'prazna kanta'", kaže Raićević.

O gorivu koje pominje Raičević ne znaju ništa u Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

"NOS je dužan, prema zakonu, da evidentira i Agenciji prijavi sve količine nuklearnog materijala koje poseduje. O pomenutom materijalu nemamo evidenciju", kažu u Agenciji.

A upućeni tvrde da se u podrumima "Vinče" čuvaju i radioaktivni gromobrani.

Pozivajući se na međunarodne antiterorističke zakone, dr Bojan Radak, direktor Instituta "Vinča", nije želeo da govori o potencijalno opasnim materijalima koji postoje u krugu institucije na čijem je čelu.

Nedostaje deo dokumentacije
Da u "Vinči" može da bude pronađeno nešto za šta se ne zna da postoji ne isključuje ni prof. dr Jovan Puzović sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.
"Glavni problem je što nedostaje deo dokumentacije iz prethodnih decenija. Zato ne postoji detaljna evidencija, pa se može desiti da tamo stvarno ima radioaktivnog materijala koji nije zvanično zaveden", navodi on.

Puzović objašnjava da prirodni uranijum, sve dok nije obogaćen, ne zrači mnogo. Tako da, tvrdi, ako je dobro upakovan, nije opasan po okolinu.

Ali, pre samo godinu dana u podrumu jednog od objekata Instituta "Vinča" pukla je cev i voda se izlila u prostoriju u kojoj je otkriven prerađeni prirodni uranijum.

Za ovaj materijal Uranija Kozmidis Luburić kaže da je odavno trebalo da se nađe u hangaru.

"I ne samo to, nego ko zna šta se još krije po podrumima 'Vinče'. Ogroman broj radioaktivnih gromobrana je nelegalno skinut po Srbiji, jer je reč o unosnom poslu", kaže ona i dodaje da nije poznato ni šta se sve čuva u najstarijem, hangaru 1 u Vinči.

Za male količine prirodnog ili slaboobogaćenog goriva, potrebnog za rad istraživačkog reaktora RB, u Ministarstvu prosvete kažu da je pod kontrolom SRPNA i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

(Večernje novosti)

Pogledajte još