Smenjen jer je otkrio da jedemo neispravnu hranu

On kaže da se ni za neispravnost mleka ne bi saznalo da nije u pitanju javno političko prepucavanje.

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da je Ministarstvo poljoprivrede godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo tog veterinarskog inspektora, koji je službeno prijavljivao nepravilnosti u toku kontrole bezbednosti hrane.

- Ja ništa nisam krio, ali niko nije hteo da čita to što sam pisao. Dve godine nije vršena kontrola hrane životinjskog porekla u maloprodajnim objektima - kaže Cvetković.

On objašnjava da od jula 2009. do avgusta 2011. nisu kontrolisane namirnice u supermarketima, marketima, ugostiteljskim objektima.

- Rezultati laboratorijskih analiza hrane životinjskog porekla pokazali su da oko 30 uzoraka mesa, proizvoda od mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda nije bilo u skladu s mikrobiološkim i kriterijumima kvaliteta hrane - kaže Cvetković.

Saša Janković: Vratiti inspektora Momčila Cvetkovića na radno mesto Zaštitnik građana je, nakon što je utvrdio nezakonitosti i propuste u radu nadležnog ministarstva, zatražio da Momčilo Cvetković bude, u skladu sa zakonom, vraćen na prethodno ili više rukovodeće radno mesto. Zatražio je utvrđivanje odgovornosti u ministarstvu, posebno u Upravi za veterinu i u Republičkoj veterinarskoj inspekciji, i da protiv odgovornih preduzme najoštrije mere. Janković je ocenio slučaj teškim i ilustrativnim za probleme u radu inspekcijskih službi, o čemu je obavestio sve nadležne državne institucije. On ističe da su rezultati superanaliza uzoraka mesa, uzetih od pet velikih proizvođača, pokazali povećani nivo hemijske supstance u mesu koja ništa nije manje opasna od aflatoksina.

On navodi da postoji osnovana sumnja da se ubrizgavanjem hemijske supstance i vode sprovodi jedan vid falsifikovanja mesa jer hemijska supstanca ima veliku moć vezivanja vode u mesu.

- O navedenim propustima pismeno su obavešteni nadležni državni organi, koji ništa nisu preduzeli iako postoji osnovana sumnja za krivično delo ugrožavanja života građana - kaže Cetković.

On smatra da je osnovni razlog loše kontrole hrane nestručnost Veterinarske inspekcije, koja je 2009. po Zakonu o bezbednosti hrane dobila zadatak da vrši sve kontrole, a na njih nije bila spremna.

Zaštitnik građana je u izveštaju naveo da je savesni inspektor ustanovio i nezakonitu naplatu taksa za uverenja o zdravstvenom stanju životinja, otkrio duple račune, prisvajanje novca u veterinarskim stanicama i da su stočarima naplaćivane takse i do osam puta veće od propisanih.

Cvetković je u dva navrata tokom 2011. tražio da spreči nezakonit uticaj na njegov rad i zaštiti samostalnost inspekcijske funkcije, ali zaštitu nije dobio, već je dva puta nezakonito razrešen s mesta šefa odseka Republičke veterinarske inspekcije. Nezakonitost oba rešenja je utvrdila vladina žalbena komisija.

Ipak Cvetković ni posle više od godinu dana od poslednje odluke te komisije nije vraćen na svoje radno mesto iako mu je u međuvremenu i encija za borbu protiv korupcije dala status zaštićenog uzbunjivača.
Blic.rs

Pogledajte još