Vranje: Rudniku Grot preti protivzakonit bankrot

U saopštenju koje je danas objavljeno, zaposleni se pitaju zašto je sud u Leskovcu ove godine zakazo za 1. mart javnu raspravu i zašto uopšte razmatra nešto što je, kako tvrde, sa pravne strane apsolutno gotovo, ali da postoje indicije da je na sud vršen pritisak da proglasi bankrot.

"Jednom pravosnažno presuđena stvar se više ne razmatra, odnosno nije dozovljena žalba protiv odluke drugostepenog suda", kažu zaposleni u ovom rudniku u kojem je uveden stečaj 2005.godine

Oni naglašavaju da Rudnik Grot radi i posluje normalno, i da je u njemu je zaposleno 296 radnika, da se redovno isplaćuju zarade, porezi i doprinosi. Od rudnika živi pored brojnih porodica zaposlenih, i samo mesto Kriva Feja koje inače zahvaljujući rudniku ima snabdevanje vodom i električnom energijom.

Pitanje je, ističe se u saopštenju, kako uopšte sudija Ćira Mitić može da ponovo razmatra nešto što je sa pravne strane apsolutno završeno, budući da je još 2006. godine tadašnji Trgovinski sud u Leskovcu odbio predlog stečajnog upravnika za bankrot, a tu odluku pravosnažnim rešenjem potvrdio i Viši trgovinski sud u Beogradu, čime je isključena mogućnost bankrota.

Da li je državi Srbiji u interesu da u Pčinjskom okrugu, u kojem se strani investitori stimulišu za zapošljavanje iznosima i od po 10000 evra po zaposlenom, 300 radnika ostane bez posla, pitaju zaposleni.

Oni kažu da Agencija za privatizaciju uporno insistira na bankrotu, iako rudnik posluje pozitivno i mada su ispunjeni i premašeni svi planovi.

Sindikat rudnika je o ovom slučaju 22. februara 2013. obavestio nadležne državne organe, kabinet Predsednika Republike Srbije, predsednika Vlade Republike Srbije, Prvog potpredsednika Vlade i koordinatora službi bezbednosti, Predsednika Skupštine Srbije, Ministra pravde, Državnog sekretara u Ministarstvu pravde gospodina Danila Nikolića, vršioca funkcije predsednika Privrednog Apelacionog suda, vršioca funkcije Predsednika Privrednog suda u Leskovcu, predstavnika EU u Srbiji i direktorta Agencije za privatizaciju.

Prdsednik Skupštine grada Vranja je sličnim dopisom o zaključcima Skupštine grada Vranja od 20. februara 2013. obavestio pored ostalih i: Ministarku energetike i životne sredine, Ministra rudarstva i poslovnog planiranja, Ministra finansija i privrede, Ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave

Pogledajte još