Stevanović ponovo predsednik SSS, penzije problem

BEOGRAD, 28. aprila 2009. (Beta) - Dosadašnji predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović dobio je drugi mandat na toj funkciji.

Stevanović, doktor nauka bezbednosti, docent na Kriminalističko policijskoj akademiji i član Upravnog odbora kluba Policajac, bio je jedini kandidat za predsednika na Skupštini SSS.

Proslavljena srpska reprezentativka Jasna Šekarić izabrana je za potpredsednika, kao i tehnički direktor užičkog Prvog partizana Mihajlo Topalović.

Članovi Upravnog odbora postali su i Siniša Veljković, Zvonko Šabanović, Živko Relić, Miloš Bugarin, Dražen Požar, Stevan Pletikosić, Dragoslav Milošević i Todor Dimitrijević.

Skupštinu je obeležio i protest dvojice trenera, Branka Đurića i Pavla Zlatića, koji su nezadovoljni zato što nisu dobili nacionalna priznanja, odnosno penzije koje država Srbija isplaćuje osvajačima medalja na najvećih takmičenja.

Treneri Mirjane Jovović i Andrije Zlatića su optužili Stevanovića da se nije dovoljno založio za njih kod državnih organa. Stevanović je negirao te optužbe i naveo da SSS ne može da određuje ko će biti nosilac trenerskog priznanja, već samo da predloži kandidate.

Uredba o nacionalnim priznanjima, inače, propisuje da pravo na penziju ima samo trener koji je tokom takmičenja na kome je osvojena medalja bio sa sportistom.

Tim propisom se, prema mišljenju SSS, degradira rad trenera u klubovima.

Streljaštvo je, inače, Srbiji donelo 10 olimpijskih medalja i još 31 odličje na svetskim i 131 na evropskim prvenstvima. Nacionalnu penziju, međutim, prima pet trenera, dok je još toliko odbijeno.

Jovovićeva, osvajačica 17 medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, i sama je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što Đurić nije dobio penziju.

Pogledajte još