Barozo nagovara Kačinjskog da potpiše Lisabonski sporazum

VARŠAVA, 29. aprila 2009. (Beta) - Šef Evropske komisije (EK), Žoze Manuel Barozo zatražio je ponovo danas u Varšavi od poljskog predsednika Leha Kačinjskog da kao zagovornik daljih proširenja Evropske unije potpiše Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija koji će omogućiti prijem novih članica.

"Računam na to da će predsednik Kačinjski potpisati Lisabonski sporazum. Prihvatilo ga je 27 vlada, potpisala ga je, takođe, poljska vlada. Dokument je ratifikovao i poljski parlament", kazao je Barozo jutros poljskom radiju.

Šef EK potvrdio je da će svoj boravak u Varšavi, danas i sutra na kongresu Evropskih narodnih partija (EPP) iskoristiti za to da poljskog predsednika podseti da treba da stavi na Lisabonski sporazum svoj potpis i tako okonča njegovu ratifikaciju u Poljskoj.

Obične Poljake, kao ni njihovog predsednika i vladu, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi nije zahvatio "umor od proširenja", te i dalje spadaju u najveće pristalice prijema zapadnog Balkana, ali i Turske, Ukrajine i Belorusije u Uniju.

Pogledajte još