fbpx

Najnovije istraživanje: Kalcijum ne pomaže kostima kod žena

Naučnici su otkrili da uzimanje uobičajenih malih doza vitamina D i kalcijuma ima vrlo malo efekta kod žena u menopauzi, dok uzimanje prevelikih doza može prouzrokovati stvaranje kamena u bubregu.

Oba ova nutrijenta ključna su za izgradnju i održavanje jačine kostiju, a stručnjaci preporučuju što zdraviju ishranu i izloženost sunčevim zracima.

Starijim osobama sa manjkom vitamina ili sa osteoporozom lekari često prepisuju veće doze, ali kod zdravih postmenopauzalnih žena nije zabeležen nikakav efekat.

Još nije jasno da li ove doze nude zaštitu kostiju ukoliko se uzimaju pre menopauze niti da li pomažu muškarcima sudeći po novim odrednicama koje je izdala radna grupa za preventivne servise u Americi.

U pitanju je zbunjujuća poruka s obzirom na činjenicu da su suplementi vitamina D i kalcijuma godinama bili smatrani kao osiguranje od brojnih bolesti kostiju sa jako malo loših osobina.

„Nažalost, nemamo dovoljno informacija o supstanci za koju smo mislili da je razumemo. Ispada da ipak imamo još puno toga da učimo“, izjavila je dr Vordžinija Mojer, članica radne grupe.

Izvor: B92; DailyMail

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.