Povlači se voda u Pčinjskom okrugu: Ukida se vanredno stanje

Kako kažu iz Operativnog centra za obaveštavanje u Vranju, danas se očekuje i ukidanje vanrednog stanja u opštini Trgovište.

Predsednik Skupštine opštine Trgovište Nenad Krstić ističe za Tanjug da na teren već izlazi mehanizacija i ljudstvo i da se stanje polako vraća u normalu.

- U toku dana ukinućemo vanredno stanje, jer za tim više nema potrebe. Jedan most je srušen, ali je najvažnije da se voda ubrzano povlači. Nivo Kozjodolske reka i njenih pritoke opada i sada sledi procena nastale štete, koja je na poljoprivrednim gazdinstvima velika. Ipak, ljudskih žrtava nema, za razliku od prošle godine kada je nabujala reka odnela dva života - kaže Krstić.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog okruga Dragča Stanojković kaže da su u opštini Trgovište otklonjeni svi uslovi za dalje probijanje korita Kozjodolske reke i da je situacija stabilizovana.

Stanje u selu Levosoje, u bujanovačkoj opštini, koje je tokom jučerasnjeg dana bilo evakuisano, takođe ocenjuje kao vrlo dobro.

- Voda se povukla u rečna korita, a jedino na nižim kotama gde se nalaze putni pravci ima još malo vode, koju ćemo resiti u toku današnjeg dana. Fabrika dušeka Simpo više nije ugrožena. Pojedinim evakuisanim stanovnicima ovih mesta već danas, nakon devet sati, omogućićemo povratak kućama - kaže Stanojković za Tanjug.

On dodaje da će danas nove količine hrane i lekova stići na poplavljena područja preko republičkog Crvenog krsta kao i da će stići cisterne sa pijaćom vodom.

- Meštani su smešteni kod svojih rođaka i prijatelja u obližnjim mestima, a već od danas obezbeđujemo i sušilice, kako bi mogli da osuše zidove u svojim kućama i materijal i pribor za krečenje. Iako su dvorišta još pod izvesnom količinom vode, to če se regulisati u toku današnjeg i narednih dana jer nove padavine ne očekujemo - navodi načelnik.

Situaciju u Bosilegradu i samom gradu Vranju, Stanojković je opisao kao dobru, jer se voda potpuno povukla.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još