Dušan Petrović sa strankom "Zajedno za Srbiju" igra na savez s Dinkićem ili sa Vučićem

0

Dušan Petrović će sa svojom političkom strankom Zajedno za Srbiju teško moći samostalno da ostvari zapaženiji rezultat i uđe u parlament posle sledećih izbora, već jedino u koaliciji, a zbog politike decentralizacije koju je nagovestio proteklih dana, kao njegov prirodan partner nameće se URS Mlađana Dinkića.

Analitičari ne isključuju mogućnost da Petrović nakon isključenja iz DS pokuša da napravi pakt i sa Aleksandrom Vučićem.

– Srbija već dugo čeka novu stranku, ali to nije Petrovićeva. Ta stranka nema velike mogućnosti, a njegov maksimum je da uđe u neku koaliciju i izbori jednog do pet poslanika u sledećem skupštinskom sazivu – naveo je Vuković i dodao da hipotetički Petrovićev potencijalni partner može da bude URS, ali i bilo ko drugi na političkoj sceni, uljučujući i SNS, SPS ili LDP.

I Cvijetin Milivojević, prvi čovek agencije “Pragma”, smatra da je Srbija prezasićena političkim strankama. On ističe da je najlogičnije da Petrović napravi savez s URS, zbog sličnih stavova o decentralizaciji Srbije.

– Ideja decentralizacije ima budućnost u smislu političke eksploatacije, a URS je ulaskom u ovu vladu delimično zapostavio tu priču – rekao je Milivojević.

Milivojević je ocenio da Petrović ima šanse da se izbori za podršku ozbiljnog glasačkog tela jer se radi o iskusnom političaru, koji je od 2004. stvarao infrastrukturu DS po Srbiji, što uopšte nije zanemarljivo.

Sociolog Jovo Bakić pak ne vidi da Petrovićeva stranka ima ozbiljniju perspektivu.

– Načelno ta stranka nema izgleda za ostvarenje značajnijeg rezultata. Iznenadio bi me bilo kakav uspeh, koji bi nadilazio opštinski nivo – rekao nam je Bakić.
Zamenik predsednika DS Bojan Pajtić ocenio je da bi DS bila ugrožena da novu stranku prave Dragan Đilas ili Boris Tadić, ali ne i od nove stranke Petrovića.

(Izvor: Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.