Dve decenije od zločina u Štrpcima: Još se čeka pravda za žrtve

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da u slučaju “Štrpci” postoje brojni problemi i da je od početka očigledno da je bilo zataškavanja tog zločina.

- Postoje brojni problemi i očigledno zataškavanje tog zločina od samog njegovog izvršenja. Da li Srbija priznaje žrtvama njihova prava - odgovor je svakako da ne u dovoljnoj meri, ali sama istraga koja se vodi u našem tužilaštvu budi nadu da ćemo doći do konačnog rezultata, odnosno do odgovornih izvršilaca i onih koji su možda znali, a nisu sprečili takav zločin - rekao je Vekarić gostjući na B92.

On je dodao i da će se, sa druge strane, na taj način omogućiti pravda za žrtve, kao i da se nada da ćemo još neka lica izvesti pred lice pravde.

Liberalno-demokratska partija ukazala je danas da, ni posle 20 godina, zločin u Štrpcima nije do kraja razrešen, da nikada nije utvrđena politička pozadina i organizacija tog zločina, a da su porodice žrtava i dalje bez pravde.

Ta stranka je u saopštenju istakla da je zločin u Štrpcima ostao jedan od ključnih zločina u ratu na području bivše Jugoslavije i događaj koji nikada nije do kraja razrešen.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici te paravojne formacije su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada gde su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učesća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Do sada su pronađena tela tri oteta Bošnjaka. Pre dve godine u jezeru Perućac, među 162 žrtve, u masovnim grobnicama pronađeni su i ostaci dvojice otetih putnika iz Štrbaca - Rasima Ćorića iz Prijepolja i Jusufa Rastodera iz Savinog Bora kod Berana. Ranije su pronađeni ostaci Halila Zupčevića. Od 19 otetih, osam su bili stanovnici Crne Gore.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još