Cena nafte neznatno raste, a razgovori Irana i EU u toku

Cena sirove nafte je juče neznatno porasla dok tržište očekuje razvoj događaja u razgovorima između Evropske unije i Irana oko nuklearnog programa te zemlje. Cena lake američke nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za jedan cent na 73,62 dolara za barel, dok je cena evropske „brent“ nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla za 25 centi na 73,14 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Cena benzina je juče porasla za manje od pola centa na 2,1768 dolara za galon (3,8 litra), a cena lož−ulja za jedan cent na 1,9760 dolar za galon. Istovremeno je cena prirodnog gasa porasla za pet centi na 5,659 dolara za 1.000 kubnih stopa, nakon što je u petak, 7. jula, pala na najniži nivo u protekle dve godine pošto su američke zalihe ovog energenta naglo porasle na 30 odsto iznad petogodišnjeg proseka. Početkom nedelje je Severna Koreja probno ispalila više dalekometnih raketa, što je dovelo do toga da u petak, 7. jula, cene sirove nafte na Njujorškoj robnoj berzi dostignu dnevni rekord od 75,78 dolara za barel.

Analitičar za pitanja energetike u singapurskoj kompaniji „Purvin end Gerc“, Viktor Šam (Victor Shum), ocenjuje da je tržište bilo „nervozno“ zbog severnokorejskog probnog ispaljivanja raketa, ali budući da to nema veći uticaj na ponudu i tražnju sirove nafte, cene nafte se sad koriguju. Naftno tržište, takođe, očekuje da američko Ministarstvo energetike danas objavi svoj nedeljni izveštaj o zalihama. Prema podacima iz prošlonedeljnog izveštaja, tražnja benzina je u SAD porasla uprkos tome što je prosečna cena ovog goriva na pumpama tek nešto niža od tri dolara za galon. (“Pregled”)

Pogledajte još