Poslednje obraćanje Pape: Na Trgu Svetog Petra oko 200.000 ljudi

Poslednja javna audijencija Benedikta XVI održava se na otvorenom, iako to nije uobičajeno zimi, a kako navode mediji trg je krcat i ima oko 200.000 ljudi.

Nakon obraćanja, papa će još jedan dan biti na funkciji, nakon čega će postati prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se povukao u poslednjih 600 godina. Nosiće titulu "papa emeritus" (počasni).

Papa je stigao u "papamobilu" mašući okupljenim vernicima, koji su ga pozdravljali aplauzima i uzvicima "Benedito!" i "gracije" (hvala).

(old_image)

"Preuzeo sam težak teret kada sam došao na mesto pape 2005. godine, ali me je Bog vodio i osećao sam njegovo prisustvo svakog dana. Verujem u budućnost Crkve. Povlačim se za njenu dobrobit, a ne za svoju", poručio je papa.

On je naveo da je tokom prethodnih osam godina doživeo mnogo trenutaka radosti, ali i velikih teškoća.

"Bilo je i svetla, ali je bilo i putovanja kroz uzburkano more. Ljubav prema crkvi znači i imati hrabrosti za povlačenje teških, bolnih odluka, uvek stavljajući Crkvu na prvo mesto, a ne samoga sebe", rekao je papa.

Kako je objavljeno, nakon obraćanja neće biti tradicionalnog ljubljenja ruke, jer papa smatra da "nije dobro da u ovim okolnostima favorizuje nekog, a da neko drugi ne dobije šansu da mu priđe".

Uz novu titulu, papa će moći da i dalje nosi papsku odoru bele boje, ali ne i crvene cipele, već smeđe objavio je Vatikan, u trenucima kada se javila izvesna zabrinutost zbog mogućeg sukoba budućeg, novog pape i počasnog.

Benedikt je jasno poručio da se povlači u miran život molitve i meditacije "skriven od sveta", međutim, u Vatikanu, on će i dalje biti veoma prisutan jer je njegov novi dom odmah uz ulaz u Radio Vatikan, s divnim pogledom na kupolu glavne crkve, bazilike Svetog Petra.

Prvi sastanak svih 115 kardinala mladjih od 80 godina o tome ko će biti novi papa, mogao bi se održati već u ponedeljak u Rimu, ali to će se znati tek kada zvaničan poziv bude poslat u petak.

U četvrtak ujutro, papa se sastaje sa svojim kardinalima i popodne, u 17.00 sati, helikopterom putuje u Kastel Gandolfo, rezidenciju pape južno od Rima. Tamo će s balkona pozdraviti parohijane što će biti njegov poslednji javni čin kao pape.

Benediktovu ličnu bezbednost čuvaće policija Vatikana.

Njegov pontifikat će zvanično prestati sutra u 20 sati, kada počinje period “Prazne Stolice”.

Prilikom odlaska papa će sa sobom poneti porodičnu fotografiju na kojoj su on, njegov brat Georg i sestra Maria, drveni krst iz rodne Bavarske, zatim pozlaćeni budilnik koji je dobio na poklon nakon konklave 2005. godine, kao i tanjir na kojem je utisnut papski grb.

Papa će sa sobom poneti i stolicu koju je, takođe, dobio na poklon za 85 rođendan.

(Izvor: B92, agencije)

Pogledajte još