Srbija gradi banku matičnih ćelija?

Kamen temeljac, koji je označio otpočinjanje građevinskih radova, postavljen je krajem prošle godine, odabrana je firma koji će izvoditi radove, Ministarstvo zdravlja opredelilo navac za prvu fazu radova, ali je posao odložen, jer su se čekale dozvole Zelenila Beograd da se poseče nekoliko stabala drveća.

"Mi očekujemo ovih dana da počnu radovi, jer svi su ugovori potpisani, novac je dobijen, samo treba da se započne izgradnja objekta koji će imati oko 400 kvadrata i biće u slopu naše institucije", rekao je Tričković Tanjugu, pred otvaranje 45. stručnog skupa "Poslediplomski tečaj- Aktuelni problemi u pedijatriji 2013".

On je naglasio da će ovo biti prva javna banka matičnih ćelija u regionu i da u ovoj ustanovi već postoji porodična banka matičnih ćelija, ali da to nije dovoljno za pacijente i njihove potrebe.

Direktor Instituta je podsetio da će banka imati poseban značaj za pacijente obolele od leukemije, ali i za bolesnike koji boluju od drugih oboljenja gde je dokazano da matične ćelije imaju značaj.

"Otvaranje javne banke mnogo će značiti za naše pacijente, jer će moći da se leče u našoj zemlji, a ne da idu u inostranstvo. Značiće za njihovo zdravlje, ali i za budžet jer se sredstva neće odlivati", istakao je Tričković.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić rekao je da će ovo ministarstvo pomoći Institutu za majku i dete, značajnim materijalnim sredstvima u formiranju javne banke matičnih ćelija.

"To je strateški interes zdravstvenog sistema Srbije da se teška hematološka oboljenja, oboljenja metabolizma i neka kardiovaskularna oboljenja na moderan način tretiraju", naglasio je đukić.

On je dodao da se na ovaj način otvara mogućnost velikom naučno-istraživačkom radu.

Državni sekretar je rekao i da će ovo ministarstvo pomoći zaposlenima u Institutu za majku i dete i da se što pre počne sa izgradnjom i da se iskoriste opredeljena finansijska sredstva , koja su još paralisana zbog inertnosti Zelenila Beograd.

U Institutu za majku i dete danas je počeo 45. stručni skup pedijatara "Poslediplomski tečaj - Aktuelni problemi u pedijatriji 2013.", koji će trajati šest dana i to 27. februara do 1. marta i od 6. do 8. marta.

Jedna od tema biće i značaj javne banke matičnih ćelija.

Izgradnja javne banke matičnih ćelija u Srbiji trebalo je da bude završena prošle godine, ranije je najavljivala dr Dragana Vujić, načelnica Službe za transplantaciju koštane srži.

(Izvor: B92)

Pogledajte još