Otvorena prodavnica halal proizvoda preko puta Bajrakli džamije u Beogradu

Prodavnicu, koja se nalazi preko puta Bajrakli džamije, otvorili su američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Zornić je objasnio da je prodavnica namenjena onima koji se pridržavaju islamskih pravila ishrane kao i svima onima koji žele da probaju zdrave, visokokvalitetne proizvode koji potiču iz planinskih predela jugozapadne Srbije.

Otvaranje prodavnice rezultat je javno-privatnog partnerstva između ovog klastera koga čine 12 proizvođača hrane u jugozapadnoj Srbiji, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Vlade Srbije i Halal agencije Srbije.

USAID je pružio pomoć u stvaranju klaster proizvođača hrane i u opremanju prodavnice u Beogradu.

Vladina Kancelarija za održivi razvoj nerazvijenih područja obezbedila je finansijsku podršku za bolju marketinšku promociju i pomoć ovom klasteru tokom postupka registracije prodavnice.

Halal agencija Srbije se pobrinula da članice klastera zadovolje proizvodne standarde koji su naophodni za dobijanje halal sertifikata.

Tokom protekle tri godine, USAID-ov Projekat za jačanje ekonomske sigurnosti obezbedio je kompanijama u sastavu klastera odgovarajuću obuku na polju upravljanja, marketinga i prodaje.

Na taj način, kompanije su bile u mogućnosti da oforme industrijski klaster i da učestvuju na međunarodnim i domaćim privrednim sajmovima, u cilju unapređenja prodaje i širenja na nova tržišta.

Kao rezultat višegodišnje asistencije, šest firmi članica klastera danas nude građanima Beograda i svim gostima jedinstvene proizvode, svrstavajući Beograd u ostale svetske metropole koje neguju raznovrsnost.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još