Godišnjica KST-a

0

KST slavi 59. rođendan postojanja. Već dugi niz godina zadržao je svoju jedinstvenost, izgradio je tradiciju, i zadržao duh mladosti. Nastao iz želje mladih studenata elektrotehnike, građevine i arhitekture, za prostorom koji je za predah, hobije, i druženje, početkom pedesetih, počinje da piše svoju dugu istoriju.

Prvi predsednik Kluba bio je Srđan Mitrović, student ETFa. Na ideju za stvaranje Kluba Studenata Tehnike došao je sa prvom sekretarkom Biljanom Vukadinović i grupom studenata koja je u to vreme ostala bez KUDa studenata tehnike.

KST nije ni izbliza tada izgledao kao sad. Vreme u kome su se nalazili diktiralo je određene norme ponašanja, što je i te kako uticalo na slobodno vreme i ’klubove’ tadašnje omladine. Za početak imali su veliku podršku Dekanata ETF koji je ustupio svoju prostoriju za potrebe studenata. Prostoriju mladi organizatori su , isključivo dobrovoljno i volonterski, opremili svoj prostor kupujući nameštaj, šahovske table, knjige.. Uz pomoć materijalne podrške za kupovinu dnevne štampe,koja se čitala isključivo u Klubu, za nabavku potrošnog materijala, ekonomsko poslovanje vođeno je u okviru Saveza studenata ETFa.

Za različite vrste zabave (ni ne razmišljajući o osnivanju neke vrste kafea ili diskoteke, jer čak i igranje karata je u to vreme bilo sramno), klub je radio od 17 do 23 časa. U Klub se ulazilo s nekom vrstom strahopoštovanja. Bio je jedino mesto u gradu tog tipa, i s mnogobrojnim zabranama za reklamiranje lako se pročulo za takvo jedinstveno studentsko mesto. Tek 24. februara 1954. klub dobija ime i zvanični status, priznanjem direktno od rektorata Visoke tehničke škole. Narednih desetak godina klub funkcioniše amaterski, kao i vedina klubova u to vreme i vedinu vremena posetioci provode igrajući šah. Od 1962. kredu prave promene i počinje se sa organizacijom kulturnog, sportskog i zabavnog života studenata, uključujući i predavanja poznatih ličnosti, igranke itd.

KST gradi svoj imidž do 1969. kada pravi veliki bum na kulturno-zabavnoj sceni Beograda otvaranjem diskoteke, u kojoj se razvijaju pravi samoupravni odnosi, dele zaduženja kao i odgovornosti, a sve to, u organizaciji studenata. To je ujedno i početak uzlazne putanje kluba koji u narednim godinama dobija samo pohvale, i stiče ugled mesta sa vrhunskom zabavom i sigurnošcu, bez neprijatnih scena i u opšte mogudnosti da do njih dođe.

Do dana danas, nakon 59 godina Klub I dalje postoji. Poštuje se zalaganje starijih kolega, nastavljaju već započete priče, i održava jedinstvo studenata koji u njemu rade. Donekle su zadržane karakteristike starog KSTa. Organizuju se davno započete manifestacije, poput Prednovogodišnjeg maskenbala, pešačkog relija, kvizova, raznih takmičenja, izložbi, puštanja filmova i naravno organizovanje koncerata.

Već godinama poznate večeri i dalje postoje na repertoaru KSTa, ali I novo doba, nove generacije I novi imidži ostavljaju svoj trag na licu KSTa. Sada, u modernom dobu, javljaju se nove aktivnosti, nove žurke, novi studenti koji ostavljaju svoje priče, svoja iskustva u amanet narednim generacijama. Niko ne može da zamisli Beograd bez ovog Kluba, koji je mnogima bio, biva i biće deo mladosti. I dalje trajemo, I dalje se trudimo I pišemo novu istoriju. Srećan nam 59. rođendan!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.