Godišnjica KST-a

Prvi predsednik Kluba bio je Srđan Mitrović, student ETFa. Na ideju za stvaranje Kluba Studenata Tehnike došao je sa prvom sekretarkom Biljanom Vukadinović i grupom studenata koja je u to vreme ostala bez KUDa studenata tehnike.

KST nije ni izbliza tada izgledao kao sad. Vreme u kome su se nalazili diktiralo je određene norme ponašanja, što je i te kako uticalo na slobodno vreme i ’klubove’ tadašnje omladine. Za početak imali su veliku podršku Dekanata ETF koji je ustupio svoju prostoriju za potrebe studenata. Prostoriju mladi organizatori su , isključivo dobrovoljno i volonterski, opremili svoj prostor kupujući nameštaj, šahovske table, knjige.. Uz pomoć materijalne podrške za kupovinu dnevne štampe,koja se čitala isključivo u Klubu, za nabavku potrošnog materijala, ekonomsko poslovanje vođeno je u okviru Saveza studenata ETFa.

Za različite vrste zabave (ni ne razmišljajući o osnivanju neke vrste kafea ili diskoteke, jer čak i igranje karata je u to vreme bilo sramno), klub je radio od 17 do 23 časa. U Klub se ulazilo s nekom vrstom strahopoštovanja. Bio je jedino mesto u gradu tog tipa, i s mnogobrojnim zabranama za reklamiranje lako se pročulo za takvo jedinstveno studentsko mesto. Tek 24. februara 1954. klub dobija ime i zvanični status, priznanjem direktno od rektorata Visoke tehničke škole. Narednih desetak godina klub funkcioniše amaterski, kao i vedina klubova u to vreme i vedinu vremena posetioci provode igrajući šah. Od 1962. kredu prave promene i počinje se sa organizacijom kulturnog, sportskog i zabavnog života studenata, uključujući i predavanja poznatih ličnosti, igranke itd.

KST gradi svoj imidž do 1969. kada pravi veliki bum na kulturno-zabavnoj sceni Beograda otvaranjem diskoteke, u kojoj se razvijaju pravi samoupravni odnosi, dele zaduženja kao i odgovornosti, a sve to, u organizaciji studenata. To je ujedno i početak uzlazne putanje kluba koji u narednim godinama dobija samo pohvale, i stiče ugled mesta sa vrhunskom zabavom i sigurnošcu, bez neprijatnih scena i u opšte mogudnosti da do njih dođe.

Do dana danas, nakon 59 godina Klub I dalje postoji. Poštuje se zalaganje starijih kolega, nastavljaju već započete priče, i održava jedinstvo studenata koji u njemu rade. Donekle su zadržane karakteristike starog KSTa. Organizuju se davno započete manifestacije, poput Prednovogodišnjeg maskenbala, pešačkog relija, kvizova, raznih takmičenja, izložbi, puštanja filmova i naravno organizovanje koncerata.

Već godinama poznate večeri i dalje postoje na repertoaru KSTa, ali I novo doba, nove generacije I novi imidži ostavljaju svoj trag na licu KSTa. Sada, u modernom dobu, javljaju se nove aktivnosti, nove žurke, novi studenti koji ostavljaju svoje priče, svoja iskustva u amanet narednim generacijama. Niko ne može da zamisli Beograd bez ovog Kluba, koji je mnogima bio, biva i biće deo mladosti. I dalje trajemo, I dalje se trudimo I pišemo novu istoriju. Srećan nam 59. rođendan!

Pogledajte još