U trci za gradonačelnika Pariza 5 žena

U trci su dve desničarke, dve levičarke i jedna kandidatkinja centrističke orijentacije.

Više od godinu dana pred lokalne izbore u Francuskoj, već je izvesno da će Pariz, prvi put, dobiti gradonačelnicu, pošto su svi glavni kandidati za tu funkciju ženskog pola, što je retkost kad je reč o važnim izborima kao što su ovi.

S obzirom na to da su u trci dve desničarske kandidatkinje, dve levičarske i jedna centrističke orijentacije, bitka za gradonačelnicu prestonice obećava da će biti teška, ocenjuje francuska štampa.

Kandidatkinja Socijalističke partije biće, najverovatnije, An Idalgo, što nije iznenadjujuće pošto je aktuelni pariski gradonačelnik Bertran Delano odavno najavio da će joj ustupiti mesto kao svojoj prvoj pomoćnici, ali je čeka težak posao izlaženja iz njegove senke.

Demokrate će u "osvajanje Pariza" po svoj prilici poslati Marijel de Sarne, koja se za to mesto kandidovala i 2008. godine, a reč je o evropskoj poslanici bliskoj demokrati Fransoa Beruu, koja smatra da je politička situacija u prestonici dobra i da je "kucnuo čas da se u Parizu prevaziđu stranačka razilaženja".

Novost je, u međuvremenu, stigla iz desničarske Unije za narodni pokret (UMP), pošto je Natali Košćuško-Morize iznenadila sve, a par njih odlučno "preskočila" izbivši u čelo među kandidatima te stranke za gradonačelnika Pariza, među kojima su bili i Žan-Luj Borlo i Fransoa Fijon.

Ova bivša ministarka ekologije i portparolka Nikole Sarkozija na predsedničkim izborima prošle godine, mlada žena koja potiče iz porodice diplomata i koju mnogi smatraju dobrim "koktelom" koji bi godio Parižanima, mogla bi, međutim, da na putu ka mestu gradonačelnika naleti na staru prijateljicu Rašidu Dati, mada je, prema anketama, daleko ispred ove bivše ministarke pravde.

Među kandidatkinjama bi mogla da se nađe i Sesil Diflo, koja još nije donela konačnu odluku, a francuska štampa spekuliše da su mogućnosti za njenu kandidaturu sve manje pošto ova sadašnja ministarka za stambena pitanja i jednakost teritorija danas nema nameru da napusti funkciju u vladi.

A šta je sa muškarcima, pošto su bivši premijer Fransoa Fijon i predsednik Unije demokrata i nezavisnih Žan-Luj Borlo odustali od trke, pita se francuski list "Nuvel opservater".

Ženama u "bici za Pariz" mogao bi da se pridruži Pjer-Iv Burnazel, mladi predstavnik UMP-a u 18. arondismanu francuske prestonice, koji namerava da ide do kraja, mada mu, po oceni francuskog lista, Natali Košćuško-Morize ne ostavlja ni najmanju šansu.

Tu je i Ian Brosa, predstavnik Levičarskog fronta u Gradskom veću, a konkurent mu je Aleksi de Koribijer, blizak levičaru Žan-Lik Melanšonu.

(Kurir)

Pogledajte još