Gigsu titula viteza

MANČESTER, 29. april 2009. (FoNet) - U Velikoj Britaniji je pokrenuta kampanja da se Rajanu Gigsu, velškom fudbaleru engleskog Mančester junajteda od 1990, dodeli titula viteza.

Kampanja da se tridesetpetogodišnjem Gigsu, proglašenog za najboljeg igrača Engleske u tekućem prvenstvu, dodeli titula Sera pokrenuta je na Internetu, a glas podrške inicijativi može svako dati na jednom od brojnih nezvaničnih fan sajtova Mančester junajteda www.mustbered.com.

Urednici ovog portala naglašavaju da je Gigs najnagrađivaniji igrač u engleskoj fudbalskoj istoriji. Strelac je čarobnog gola protiv Arsenala u polufinalu FA kupa 1999. Odigrao je više utakmica nego bilo koji drugi fudbaler Mančestera: od večeras protiv Arsenala svih 800! Nikad nije dobio crveni karton u klupskom dresu...

Aktivno je učestvovao u kampanjama protiv upotrebe mina i rasizma, uzoran je suprug i otac koji se nikad nije našao u novinama "iz pogrešnih razloga", kažu organizatori inicijative.

Potpisi podrške, pored ljudi sa ostrva, stižu iz Australije, Brazila, Indije, Pakistana, Singapura, Venecuele, Urugvaja, Čilea, Slovenije, Italije, Švedske, Srbije, SAD.

Gigs je titulu fudbalera godine, u izboru Udruženja profesionalnih fudbalera Engleske, dobio tokom 18. sezone u Mančesteru, u kojoj je bio starter samo 12 puta, ali su njegove ukupne zasluge u dresu "crvenih đavola" nemerljive.

Gigs je izjavio da je počastvovan što su ga kolege izabrale za igrača godine: "Imao sam sreće da osvojim mnogo titula, dva puta su me proglasili za najboljeg mladog igrača, ali ovo je stvarno veliko priznanje, jer dolazi od kolega."

Za izbor Gigsa založio se i njegov dugogodišnji učitelj Ser Aleks Ferguson, koji ga je sa 14 godina doveo u moćni engleski klub.

Legendarni škotski trener je još ranije naglašavao da je "velški čarobnjak" zaslužio titulu Sera: "Taj čovek je osvojio sve što se može osvojiti u fudbalu, a za sve to vreme se ophodio kao pravi gospodin."

U kampanju da se Gigsu dodeli viteška titula uključili su se i političari, kako vladajući laburisti tako i opozicioni konzervativci.

Gigsu je kraljica Elizabeta II u decembru 2007. dodelila Orden Britanske imperije za zasluge u sportu.

Gigs je u februaru produžio ugovor sa klubom do juna 2010, iako je nagađano da bi na kraju sezone mogao da završi karijeru: "Osećam se odlično i uživam u fudbalu više nego ikad."

Do večeras je za Mančester odigrao 799 utakmica i postigao 148 golova, osam puta je biran za člana idealne postave Premijer lige i postao član Engleske fudbalske kuće slavnih 2005.

Njegove trofeje je teško nabrojati. Ove sezone se bori za 11. titulu prvaka Engleske, FA kup je osvajao četiri, a Liga kup tri puta. Ima po dve titule prvaka Evrope i sveta, jedan Super kup Evrope.

Sa Stejsi Kuk ima dvoje dece, Liberti i Zaka. U njegovom braku nikad nije bilo nikakvih skandala.

Pogledajte još