CERN: Ugrožen rad srpskih naučnika zbog duga države

Iako iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, veliki problem je i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u, od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata.

Prema rečima prof. dr Petra Adžića, profesora Fizičkog fakulteta i vođe jednog od srpskih timova u ovoj uglednoj instituciji, zemlje članice dužne su da snose troškove svojih istraživača. Dok nismo zvanično pristupili CERN-u, naučnici su bar iz stranih fondova, raspoloživih u naučnom centru, dobijali osnovna sredstva. Sada se snalaze kako ko ume, a mnogi put do Ženeve plaćaju sami! – prenose Novosti.

Od 2005. godine Srbija plaća određena sredstva za budžet dva eksperimenta ATLAS i CMS u CERN-u i ovo je prvi put da ni ta dugovanja nisu izmirena. To je dovelo u pitanje i naš dalji rad, ali i ugled zemlje koji su fizičari decenijama gradili. Ako odluče da nas zbog nečijeg nemara isključe, bila bi to velika međunarodna bruka – kaže za ”Novosti” prof. Adžić i dodaje da je najveći problem to što je država potpuno zanemarila njih koji rade tamo – Putovanja u CERN sveli smo na minimum.

Srpske firme mogu ravnopravno da ponude sve vrste usluga na tenderima koje raspisuje CERN – od nabavke toalet-papira, pa do inženjerskih radova. Isto tako, ukoliko se otvori konkurs za spremačicu, sekretaricu, računovođu ili bilo koju drugu poziciju, građani Srbije mogu da se prijave ravnopravno, kao i stanovnici EU.

A kada je pre nešto više od godinu dana potpisan zvaničan ugovor o članstvu, koji je kasnije ratifikovao i srpski parlament, rečeno je da bi srpska privreda trebalo to dobro da iskoristi. Do današnjeg dana, nismo se angažovali da vratimo bar deo novca od te članarine.

Potrebno je da Ministarstvo imenuje predstavnika naše industrije, koji će da prati tendere i pomaže srpskim firmama da u njima učestvuju. Iako to nije obaveza nas fizičara, kao državna komisija za saradnju sa CERN-om, predlagali smo to u više navrata, ali do danas ništa nije učinjeno – naglašava dr Adžić.

Srbija u CERN-u može da učestvuje na svim tenderima, ali i građani kao pojedinci imaju pravo da konkurišu za sve vrste poslova koji su na raspolaganju u CERN-u. Nismo iskoristili ni priliku da šaljemo naše nastavnike fizike, kao ni inženjere na čuvene CERN-ove obrazovne škole.

Prema rečima dr Ivanke Božović Jelisavčić iz Instituta ”Vinča”, čiji osmočlani tim radi na dva projekta u CERN-u, država je pristupila članstvu ovoj instituciji pre nego što je dobro promislila koje su nam obaveze i kakvu korist možemo da imamo.

Daleko od toga da sam protiv članstva, ali o tome kako ćemo da plaćamo obaveze trebalo je da razmišljamo kada smo pristupali – smatra dr Ivanka Božović Jelisavčić. – Biće nam još teže kada, posle pet godina pridruženog članstva, budemo morali da plaćamo punopravno članstvo od 2,5 miliona švajcarskih franaka godišnje