Lik Tesle – za sva vremena

Danas se više ne bojimo da će se na našem novcu umnožavati nule, jer je naš dinar ponovo vredan, rekao je guverner NBS, Radovan Jelašić
U okviru obeležavanja 150. godišnjice rođenja srpskog i svetskog velikana nauke, Nikole Tesle Narodna banka Srbije je izdala kovanice, a PTT poštansku marku sa njegovim likom, koji su promovisani u novoj poslovnoj zgradi NBS na Slaviji u prisustvu visokih predstavnika Skupštine i Vlade Srbije, diplomatskog kora, predstavnika poslovnih banaka i finansijskih institucija u zemlji.

Obraćajući se prisutnima, guverner NBS, Radovan Jelašić je rekao da postoji simbolika što se vek i po od rođenja Nikole Tesle, naučnika čije je delo zadužilo ceo svet i pokoljenja, obeležava baš u novoj zgradi Narodne banke Srbije koja je juče proslavila svoj 122. rođendan. Simbolično je što se u godini njenog osnivanja mlad Tesla otisnuo u svet. Priključujući se proslavi Teslinog jubileja, koji je srpska Vlada odredila za događaj od opšteg značaja za zemlju, NBS je pripremila i izdala seriju prigodnog novca sa njegovim likom, rekao je guverner. Tesla je i ličnost koja je najzastupljenija na novčanicama Narodne banke korišćenim u drugoj polovini prošlog veka.

Po rečima Jelašića, moglo bi se reći da je Tesla delio našu sudbinu kroz padove i uspone dinara. Na novoj novčanici od 500 dinara izdatoj 1970. godine je spomenik Nikoli Tesli onaj koji je u Beogradu i kod hidrocentrale na Nijagari. U periodu hiperinflacije čak sedam novčanica je izdato sa njegovim likom pa i novčanica od 10 milijardi dinara iz 1993. godine. Tesla je i na novčanici od pet dinara iz 1994. godine izdatoj po pokušaju monetarne reforme. Posle promena 2000. godine prva novčanica izdata decembra te godine je stodinarka sa likom Tesle, a na naličju je prikaz prototipa njegovog indukcionog motora. I prva novčanica iz skorašnje prošlosti NBS je apoen od 100 dinara sa Teslinim likom, izdat povodom 119 godina puštanja u opticaj prve novčanice privilegovane Narodne banke Kraljevine Srbije čija je tadašnja vrednost bila 100 dinara u zlatu.

Jelašić je ukazao da se danas više ne bojimo da će se na našem novcu umnožavati nule, a dinar, naša nacionalna valuta ponovo je vredan. Ovih dana je čak kažu i suviše jak u odnosu na evro, dinarima plaćamo štednju deponujemo u dinarima. Stvorili smo stabilan finansijski jak bankarski sektor i Narodna banka će beskompromisno raditi da sačuva tu stabilnost, smanji inflaciju i Srbiji osigura dugoročno održiv privredni rast.

Novi zlatni i srebrni prigodni kovani novac i nova kovanica dvadesetodinarka su u opticaju. U ovoj novoj seriji je 1.000 kovanica u apoenu od 10.000 dinara i 2.000 komada zlatnika u apoenu od 5.000 dinara i prigodni srebrni kovani novac apoena 1.000 dinara, takođe, u količini od 2.000 komada. Kovani novac u apoenima od 10.000 (mase 8,640 g i prečnika 25 mm) i od 5.000 dinara (mase 3,455 g i prečnika 20 mm) izrađen je od zlata finoće 900/1000, a prigodni kovani novac u apoenu od 1.000 dinara (mase 13 g i prečnika 30 mm) od srebra finoće 925/1000. Zlatnici i srebrnjaci imaju identično likovno rešenje − na aversu portret Nikole Tesle i godine jubileja 1856−2006, a na poleđini grb Republike Srbije oko koga je polukružno, ćirilicom i latinicom, ispisan tekst „Republika Srbija“, kao i oznaku nominalne vrednosti, ispod koje je tekst „NBS“ ispisan ćirilicom i latinicom. Prigodni kovani novac, izdat povodom 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle,
prodavaće se po cenama koje odredi Narodna banka Srbije. (“Pregled”)

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.