Priveden bivši predsednik Surčinа Vojislav Janošević

Slobode su lišeni i direktor preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Beograd Gvozden Radivojčević (57), bivši direktor Javnog preduzeća Surčin Jovan Milivojević (40), nadzorni organ GO Surčin Rade Spasić (68) i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Svetlana Spasenović (49).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Beograd Dejan Radojević (40).

Janošević je bio predsednik SO Surčin do majskih izbora, ali je dobio naslednika tek posle mnogo tenzija i incidenata u avgustu kada je novu većinu u opštinskom parlamentu formirala koalicija SNS-URS-SPS.

Podsetimo, postizborna dešavanja u toj beogradskoj opštini obeležili su i protesti grupe građana koji su optuživali Janoševića za "lopovluk" i nosili majice i lepili plakate sa natpisom "Vojica lopov", izveštava B92.

Među onima koji su protestovali je bio i Ljubiša Buha Čume, što je dovelo do dodatnih tenzija, a predstavnici DS, čiji je Janošević član, tražili su i policijsku pomoć zbog, kako su naveli, zastrašivanja.

Tenzije su splasile nakon formiranja nove opštinske većine.

Kako je saopštio MUP, osumnjičeni Janošević je u periodu od juna 2011. do marta 2012. u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima izvršio navedeno krivično delo na taj način što je 6. juna 2011. u ime GO Surčin, čiji je bio predsednik, sa preduzećem "Komgradnja" d. o. o. zaključio Ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacione mreže u ukupnoj vrednosti od 112.878.275 dinara.

Potom je, kako se navodi, Ugovorom o ustupanju od 20. jula 2011. ugovorne obaveze GO Surčin preneo na JP Surčin.

Nakon toga je osam neistinitih-fiktivnih privremenih situacija sačinjenih i ispostavljenih od strane Radivojčevića, Radojevića i Svetlane Spasenović zajedno sa Milivojevićem i Spasićem overio i odobrio njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 43.703.081, iako je znao da radovi koji se navode u spornim situacijama nisu izvršeni u navedenom obimu, kao i da je plaćanje izvršeno suprotno članu 10 ugovora koji predviđa plaćanje u roku od 180 dana od prijema situacije, a sve imajući u vidu "Presek izvedenih radova" od 10. septembra 2012, koji je overen i potpisan od odgovornih lica GO Surčin i preduzeća "Komgradnja" d. o. o.

U tom preseku se pored ostalog navodi da je stvarna vrednost izvedenih radova 16.501.085,78 dinara.

Na taj način su preduzeću "Komgradnja" d. o. o. pribavili imovinsku korist od 27.201.996 dinara i za isti iznos oštetili GO Surčin.

B92

Pogledajte još