Prinuda: Uzeće od plate i penzije novac za RTS pretlatu

Ove novine je gostujući na Javnom servisu saopštio Rade Veljanovski, član Radne grupe za izmenu Zakona o radio-difuziji, ističući da konačno rešenje nije doneto. Osnov za plaćanje sada je TV prijemnik, a trebalo bi da bude vlasništvo nad nekretninama.

On je naveo da bi tako procenat naplate mogao da se poveća na oko 70 odsto, piše Kurir.

- Onome ko ne plati skinuće se s računa od plate, penzije... Država svojim mehanizmima kreće u prinudnu naplatu - dodao je Veljanovski.

Inače, članovi Radne grupe još nisu razmatrali kako će se tretirati zaostala dugovanja građana prema RTS. Goran Karadžić, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i Radne grupe, smatra da je neizvodljivo skidanje s računa.

- Ministarstvo finansija uvodi naknadu za javni radiodifuzni servis, čime će pretplata dobiti viši stepen obaveznosti - ističe on.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da nam je Javni servis potreban, ali pod uslovom da zaista bude javan.
- Moramo da znamo šta dobijamo za naš novac, kolike su im plate, cene prenosa, serija. To se krije i građani su nepoverljivi - ističe Nikolić.

Vojin Biljić, advokat i potpredsednik Asocijacije za evropske integracije, smatra da je vezivanje pretplate za vlasništvo nad imovinom diskriminacija građana prema imovnom stanju.

- Platiće isto onaj ko ima 400 kvadrata i onaj ko ima 15! Siromašnije kategorije će proći najgore, moraće da plate, a neko ko ima novac i živi u hotelu neće platiti ništa - ističe on i dodaje da bi ovakav zakon mogao da bude oboren na sudu.
Aleksandar Tijanić, direktor RTS, juče nije bio dostupan za komentar.

Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.