Pakao u Sočiju: Građevinci iz Srbije živeli na pirinču u ruskom zatvoru

Njih tridesetak iz nekoliko gradova u Srbiji okupilo se juče u Čačku da bi potpisali krivične prijave protiv organizatora posla u Sočiju, gde su od kraja novembra radili na izgradnji olimpijskih objekata, piše Blic.

Advokat Minja Stanojević je u ime prevarenih podneo tužilaštvu u Čačku krivičnu prijavu za trgovinu ljudima protiv tri osobe čija imena, kako kaže, u interesu istrage ne želi da objavljuje. Radi se o osobama iz Beograda, Požege i Novog Sada.

- Radi se o težem obliku prevare koja ima obeležja krivičnog dela trgovine ljudima, pošto su oni na prevaru eksploatisali tuđi rad - navodi Stanojević.

Mehanizam prevare bio je jednostavan. Radnici su posrednicima uplaćivali po 100 evra da bi dobili radne vize, a preduzimač se obavezao da im obezbedi smeštaj, hranu i platu od pet do sedam dolara po satu. Rečeno im je da rade za preduzimača iz Beograda.

- Prilikom prelaska granice shvatili smo da smo dobili turističku vizu na mesec dana, da od radne dozvole nema ništa i da ćemo morati da radimo na crno. Kada smo pitali šta je sa naših 100 evra, rečeno nam je da to nije naš problem, da će se sve rešiti i da samo treba da radimo. Pomislili smo da se radi o prevari, ali svakome od nas bilo je najbitnije da zaradi novac - priča Slobodan G.

Stvari su počele da se komplikuju kada je građevincima istekla turistička viza. Gazda im je rekao da mu predaju pasoše, a da će on izdejstvovati da im viza ponovo bude overena. Kada je prošlo mesec dana, rečeno im je da ovog puta oni sami moraju da pređu granicu, ali da je to samo formalnost.

- Kada smo došli na granicu, carinska policija ustanovila je da je falsifikovan pečat kojim je overena viza. Zvali smo gazdu, ali ona nam je rekao da se snađemo kako znamo i umemo, ali da nipošto ne pominjemo njegovo ime. Prvo smo noć i dan čekali na rusko-ukrajinskoj granici, a potom su nas strpali u zatvor. Uslovi očajni. Nas petoro spavalo je na jednom krevetu, jeli smo samo pirinač i kuvanu pšenicu - pričaju ogorčeni radnici.

- Možete misliti kako se može osećati čovek koji je otišao da zaradi novac da bi prehranio porodicu, a sa 52 godine života ni kriv ni dužan završi u zatvoru 3.200 kilometara daleko od kuće. To je trauma od koje ću se teško oporaviti - navodi Draga M. iz Knjaževca.

Prevareni građevinci deportovani su u Srbiju sa zabranom ulaska u Rusiju u narednih pet godina.

- Čuo sam kada na gradilištu gazde telefoniraju i traže “još mesa”. Dakle mi smo bili meso, a ne radnici. Ovde se radi o velikoj prevari i mislim da bi država trebalo da reaguje, jer na gradilištima u blizini Sočija ima još nesrećnika koje iskorišćavaju - kaže Miloš P.

Kako nam je rečeno, svaki od građevinaca koji se vratio iz Rusije ostao je zakinut za 1.000 do 1.500 evra.

Pogledajte još