Stanje na jugu i istoku Srbije: Voda se povlači, ostaju problemi (VIDEO)

Crni Timok koji je poplavio više od hiljadu hektara oranica u opštinama Boljevac i Negotin je u opadanju. Ugroženo je oko 40 kuća i pomoćnih objekata. Građani se, u međuvremenu, vodom za piće snabdevaju iz cisterni.

Usled jakih padavina, voda na izvorištu na kom se snabdeva Bor i okolina je zamućena, pa se oko deset hiljada građana snabdeva iz cisterni.

U Boljevcu je Crni Timok poplavio oko 40 kuća i pomoćnih objekata u selima Lukovo i Podgorac. Situacija sa vodosnabdevanjem u Boljevcu i okolini je za sada stabilna.

Poslednja merenja Belog i Crnog Timoka pokazuju da je vodostaj mnogo viši nego juče, ali su reke, ipak, u blagom opadanju, pa ne postoji opasnost od izlivanja.

Na jugu Srbije situacija se popravlja. Voda se povlači i u Vranju i Trgovištu, a u najteže pogođeno selo Levosoje stigle su pumpe za izbacivanje vode i mulja.

U tom selu je stanje mnogo bolje nego pre dva dana. Pumpe koje su stigle odmah su postavljene i izvlače vodu iz poplavljenih kuća. Volonteri Crvenog krsta u Bujanovcu su u Levosoju i pomažu građanima.

Bratislav Lazarević iz Crvenog krsta u Bujanovcu kaže da su, osim pumpi, stigli paketi hrane i garderobe.

"Posle isušivanja mora da se uradi dezinsekcija i deratizacija sela Levosoje kako se ne bi javile epidemije", ističe Lazarević.

U drugim opštinama Pčinjskog okruga situacija je stabilna.

U Preševu i Trgovištu voda se povukla, a stanje se polako vraća u normalu.

(RTS)

Pogledajte još