Video igre pomažu disleksičnoj deci

Istraživanje je pokazalo da su deca nakon 12 sati igranja akcionih video igara bila sposobna da čitaju dodatnih 0.39 slogova u sekundi nego što je to ranije bio slučaj.

Kako bi se shvatilo o kakvom se napretku radi, naučnici su naglasili da bi im prirodnim putem za takav napredak uobičajeno bilo potrebno oko godinu dana.

Video igre su napravljene tako da ubrzaju napredak u lečenju od tradicinalnih metoda učenja i jednako su efikasni kao i integracioni kursevi koji se takođe koriste u obuci disleksične dece.

Igranje igara koje zahtevaju da deca prate i reaguju na brze događaje i pokretne objekte tera ih da sa ekrana izvlače značenje napisanih reči, objašnjavaju stručnjaci.

"Akcione igre poboljšavaju mnoge aspekte vizuelne pažnje, uglavnom ekstrakcijom informacija iz okruženja" kaže Andrea Fakoeti sa univerziteta u Padovi koji je rukovodio istraživanjem.

"Deca su uspela da se orijentišu i usredsrede svoju pažnju i efikasnije i brže izvuku zaključke nego što je to slučaj sa pisanom reči", dodao je.

U studiji je objavljeno da je u testiranju učestvovalo dvadesetoro disleksične dece čija je sposobnost čitanja proveravana pre i posle igranja igara u 9 navrata od po 80 minuta.

Polovina dece je igrala mini akcionu igru, dok je druga polovina igrala igru sa istim imenom ali bez akcionih momenata.

Ona polovina koja je igrala akcionu igru poboljšala je svoju sposobnost čitanja za 0.39 slogova u minutu, dok je druga polovina zabeležila napredak od samo 0.08 slogova više.

Uobičajeno je za disleksičnu decu da za jednu godinu prirodnim putem poboljša brzinu čitanja za 0.30 slogova, uz dosadašnju vrstu obuke.

Rezultati su pokazali da se video bazirani programi mogu vrlo efikasno koristiti u podučavanju disleksične dece ili čak i da spreče pojavu disleksije kod dece sa rizikom i pre nego što počnu da uče da čitaju, smatraju naučnici.

(Izvor: B92)

Pogledajte još