Državni vrh: Ne odustajemo od zajednice srpskih opština

Sastanku, koji je trajao oko sat i po vremena, prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksanar Vučić i drugi ministri u vladi. Ranije je bilo najavljeno da će na sastanku biti govora o predstojećem nastavku dijaloga sa Prištinom u Briselu zakazanim za 4. mart.

Iako je bilo najavljeno, savetnik predsednika Srbije kaže da nije bilo razgovora o Železari.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da ne zna u kom se smeru dalje uopšte mogu voditi razgovori sa Prištinom, jer njeni predstavnici ne želi ni da razgovaraju o davanju izvršnih ovlašćenja zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Na sastanak su za sada došli predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić kao i direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. Srbije kako bi se diskutovao nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu koji je zakazan za 4. mart.

Dačić je rekao da je Beograd zainteresovan da se u dijalogu ostvari napredak, ne zbog Evropske unije i datuma za pregovore sa EU, nego zato što je potrebno rešiti te probleme.

"S druge strane, ako neko računa da ćemo zbog datuma da popustimo i prihvatimo nešto što nije u našem državnom i nacionalnom interesu, onda mislim da je to takođe pogrešan pristup", rekao je on.

Dačić je ocenio da je Srbija u pregovorima pokazala korektnost i da ostaje verna dijalogu kao jedinom rešenju, ali kako je dodao, za taj dijalog "potrebno je dvoje, odnosno, u ovom slučaju: troje".

"Ne znam šta više mi možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo 'nama se ništa ne uvažva, radite šta hoćete'", rekao je Dačić.

Dačić ponavlja da i dalje smatra da su podela Kosova i razgraničenje s kosovskim Albancima najbolje rešenje.

"Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance", rekao je Dačić.

Naredna runda dijaloga Dačića i Tačija uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu zakazana je za pondeljak, 4. mart.

Aleksandar Popova, direktor Centra za regionalizam, rekao je za Radio B92 da je ovo presudna runda pregovora, pošto će posle njih sve ići daleko lakše. Popov navodi da Dačić izjavama o podeli Kosova šalje poruku Ketrin Ešton da izvrši pritisak na Hašima Tačija da dopusti veća ovlašćenja za srpske opštine na Kosovu. Međutim i Tači je pod pritiskom domaće javnosti tako da postoji šansa da ova runda pregovora doživi debakl, što će se odraziti na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, navodi Popov.

B92

Pogledajte još