Poreski službenik zlopotrebio položaj: Oštetio državu za 100.000 evra

Slađan I., bivši radnik Poreske uprave, Filijale u Boru, državljanin Srbije i Makedonije, lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Slađan I., u periodu od početka 2010. godine do danas, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, registrovao na svoje ime pet privrednih društava: "Counter investment company", "Astra toro company", "Traviscriptum group", "Corrida limited company" i "Gilcops company".

Sva privredna društva registrovao je na području Bora, a nakon registracije izvršio je promenu sedišta navedenih firmi na teritoriju opština grada Beograda.

Nakon toga, nadležnim filijalama Poreske uprave Beograd podnosio je poreske prijave sa neistinito iskazanim preplaćenim PDV-om i zahteve za njegov povraćaj.

Proverama je utvrđeno da navedena privredna društva nisu imala nikakav poslovni promet, kao i to da je na osnovu lažnih poreskih prijava Slađan I. zahtevao povraćaj PDV-a u iznosu od preko 11.000.000 dinara, od čega je bez pravnog osnova, na račune navedenih firmi, izvršen povraćaj i isplata PDV-a u iznosu od 11.263.076 dinara.

Nakon izvršenih uplata, Slađan I. je sredstva od povraćaja PDV-a podizao u gotovini, po osnovu nepostojećih materijalnih troškova.

U cilju sprečavanja postupka kontrole, Slađan I. je nakon izvršenog povraćaja PDV-a i podizanja gotovog novca, izvršio preregistraciju firmi i njihova sedišta izmestio na područje AP KiM-a.

Pripadnici PU za grad Beograd nastavljaju postupak kontrole sa ciljem identifikacije radnika Poreske uprave koji su Slađanu I. omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od preko 100.000 evra, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još