U Nemačkoj otkriveno 10.000 tona zatrovanog kukuruza iz Srbije

Te podatke iznelo je danas ministarstvo poljoprivrede u Hanoveru.

Navodi se da je više od 3500 farmi u toj pokrajini, snabdeveno kukuruzom koji je kontaminiran aflatoksinom, a koji je došao iz Srbije.

I dnevni list "Velt" piše da je reč o 10 hiljada tona kontaminiranog kukuruza koji se koristi u ishrani stoke.

"Špigl" piše da je u Nemačku ukupno uvezno 45.000 tona kukurza, preko luke Hanover, od čega je 10.000 otišlo u promet, dok je 25.000 tona van upotrebe i nalazi se u skladištu u Bremenu.

Kukuruz je prerađen u stočnu hranu za svinje, goveda i živinu, kojom je snabdeven veliki broj stočnih farmi, unekoliko namačkih pokrajina. Zagađena stočna hrana se sada povlači iz upotrebe.

Maksimalna dozvoljena količina aflatoksina B1, prema nemačkim propisima iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, dok je u isporuci iz Srbije njegov sadržaj bio 0,204 miligrama po kilogramu stočne hrane, što je deset puta više od dozvoljenog. Kako navodi "Špigl", količine veće od dozvljenih najpre su otkrivene u mleku krava koje sa farmi, prenosi "Blic".

Uprkos tome, nemačko Miistarstvo poljoprivrede tvrdi da “nije verovatno” da bi mleko i meso mogli da ugroze zdravlje porošača, jer za sada nema podataka da je sadržaj aflatoksina u ovim proizvodima nemačkih poljoprivrednika prerađenim za upotrebu potrošača prešao dozvoljene vrednosti.

Na svim ugroženim farmama se, međutim, i dalje vrši detaljna kontrola.

(B92, Blic)

Pogledajte još