Poznati poljski glumac sa gej sinom na bilbordima protiv homofobije: Desnica protestvuje!

Kampanju "Roditelji, nađite hrabrosti da razgovarate" pokrenula je glavna poljska nevladina organizacija za prava LGBT osoba, Kampanja protiv homofobije.

Njena želja je da podstakne roditelje dece drugačije seksualne orijentacije da otvoreno o njoj govore i ne kriju je kao sramotu, što je u patrijarhalnoj katoličkoj Poljskoj najčešće slučaj.

(old_image)

- Čak 41 odsto LGBT osoba krije svoje seksualnu orijentaciju od roditelja i porodice. Roditelji koji je ne znaju, a mnogi ni ne žele da je znaju, mogu samo delimično da učestvuju u životima svoje dece. Sfera iz koje se tako sami isključuju postepeno se povećava i porodične veze slabe - kazala je poljskoj televiziji TVP Katažina Remin iz Kampanje protiv homofobije.

(old_image)

Na bilbordima i plakatima koji su se pojavili u Varšavi, Krakovu, Poznanju, Vroclavu i industrijskim centrima Šlezije pozira po jedan par - otac sa gej sinom ili majka sa kćerkom lezbijkom.

Jedno od glavnih lica kampanje je poznati poljski glumac Vladislav Kovalski koji na bilbordu sa svojim gej sinom Kubom poručuje "Sin me je naučio da budem svoj".

Konzervativna opoziciona desnica žestoko je kritikovala kampanju nad kojom su pokroviteljstvo preuzele potpredsednica Sejma poljskog parlamenta Vanda Novicka, vladin poverenik za rodnu ravnopravnost Agnješka Kozlovska Rajevič i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič-Valc.

(old_image)

- Za mene bi vest da je moje dete homoseksualac bila nesreća. Saosećam sa tim roditeljima, ali uopšte me ne interesuje da li je sin glumca koga volim, cenim i poštujem - gej - kazao je poslanik stranke Pravo i Pravda Joahim Bruđinski.

Izvor: Beta/Blic

Pogledajte još