Poražavajući podaci: U Srbiji oko 170.000 narkomana

- Nama je neophodno jedno centralno koordinaciono telo da se uspostavi baza podataka i da se međunarodna saradnja podigne na viši nivo - rekao je dr Branislav Dražić, član odbora i poslanik Srpske napredne stranke.

On je ukazao da bi ovo kordinaciono telo imalo zadatak da uspostavi bolju saradnju četiri nadležna ministarstva i to ministarstva zdravlja, policije, pravde i finansija.

Sednica odbora za zdravlje i porodicu organizovana je danas kao javno slušanje na temu "Novi strateški pravci u borbi protiv droge".

Predsednik odbora prof. dr Dušan Milisavljević je ukazao da Akcioni plan za borbu protiv narkomanije koji je Vlada Srbije usvojila 2009. godine ističe ove godine i pozvao da Vlada napravi novi Akcioni plan.

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Periša Simonović kazao je da Stategija protiv zloupotreba psihoaktivnih supstanci, koja je usvojena 2009. godie ima za cilj smanjenje ponude, smanjenje potražnje i bolju međunarodnu saradnju.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja narkotika Ivan Brandić ukazao je da su tokovi droge poslednjih godina izmešteni iz Srbije, ali da i dalje najviše droge za zapadnu Evropu ide preko balkanskih zemalja.

- Tokom 2011. godine zaplenjeno je 1,4 tone heroina, dok je prošle godine zaplenjeno višestruko manje, što najbolje govori o izmeštanju tokova heroina kroz našu zemlju - naglasio je Brandić i dodao da je u Srbiji sve više savremeno opremljenih laboratorija koje proizvode marihuanu.

On je rekao da je najveći problem Srbije što nema međuresorski pristup ovom problemu i zbog toga je neophodno formiranje kordinaciono telo.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još