FIA kaznila Meklaren uslovnom kaznom od tri trke

PARIZ, 29. aprila 2009. (Beta-Rojters) - Ekipa Meklarena kažnjena je uslovno sa tri trke suspenzije zbog namernog obmanjivanja sudija na trci Formule jedan za Veliku nagradu Australije u martu, saopštila je u Međunarodna automobilska federacija (FIA).

FIA je saopštila da se direktor ekipe Meklaren Martin Vitmarš na današnjem saslušanju izvinio za incident na prvoj trci u šampionatu u Melburnu. Tada je vozač Meklarena Luis Hamilton rekao da ga je vozač Tojote Jarno Truli pretekao kada je na stazi bilo sigurnosno vozilo.

Sudije su posle trke kaznile Trulija sa 25 sekundi posle čega je pao na 12. poziciju, ali mu je naknadno vraćeno treće mesto.

"Uzeli smo u obzir iskrenost Martina Vitmarša na današnjem saslušanju i odlučili smo da ne kaznimo Meklaren. Međutim, ekipa će biti suspendovana na tri trke u šampionatu ukoliko se pojave novi dokazi ili ako Meklaren prekrši neka pravila", navodi se u saopštenju FIA.

Aktuelni šampion Formule jedan Hamilton nije prisustvovao saslušanju. On se uoči druge trke u Maleziji izvinio za incident i rekao da ga je tim naveo na to, posle čega je otpušten sportski direktor ekipe Dejv Rajan.

Pogledajte još