Radnici "Jumka" u štrajku: 1.700 radnika zahteva plate i overene knjižice

Štrajk radnika "Jumka" je organizovao samostalni sindikat te kompanije, a pridružio im se i drugi reprezentativni sindikat - Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Oko 1.700 radnika vranjanske kompanije zahteva isplatu šest zaostalih zarada i pravo na lečenje, s obzirom na to da su im zdravstvene knjižice i dalje neoverene uprkos obećanju države da će pokriti troškove doprinosa zaposlenih u firmama koje su u restrukturiranju, navodi se u saopštenju.

- Nedopustivo je da radnici ne mogu da ostvare pravo na lečenje, jer nemaju overene knjižice. Naša obaveza je da pod hitno preduzmemo nešto. Zatajilo je i rukovodstvo preduzeća. Trebalo je da premosti januar, plati doprinose, dok država ne pokrije ostale troškove - kaže predsednik Samostalnog sindikata "Jumka" Slađan Mitić.

Vranjskim tekstilcima u toku je isplata avgustovske zarade u visini od 8.000 do 13.000 dinara, što samo otežava situaciju u kojoj se nalaze, kažu sindikalci.

Predstavnici oba reprezentativna sindikata u kompaniji "Jumko" traže i sastanak sa najvišim državnim rukovodiocima kako bi počelo rešavanje nagomilanih problema koji godinama muče radnike posrnule tekstilne kompanije, čiji je većinski vlasnik država.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.