Od leta: Naknada za RTS će se plaćati uz porez na imovinu

On je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da taj zakon do leta bude usvojen u parlamentu i precizirao da to neće biti porez već naknada koja će se plaćati uz uplatnice uz porez i iznosiće 500 dinara, kao dosadašnja pretplata.

"Predlog zakona o elektronskim medijima kojim će biti regulisano pitanje naknada za RTS i RTV, trebalo bi do kraja aprila da bude upućen Skupštini Srbije u hitnu proceduru, a cilj je da bude usvojen do leta", naveo je Kolarević.

Precizirao je da će naredne nedelje biti održan još jedan sastanak sa stručnjacima Ministarstva finansija koji treba da predlože mehanizme naplate naknade za RTS i RTV, ali da se zasad zna da će pojedine socijalne i druge kategorije građana biti oslobođene te obaveze.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se naknada za RTS i RTV naplaćuje po sadašnjoj ceni od 500 dinara, odnosno oko 6.000 dinara godišnje, a još nije dogovoreno da li će se naplaćivati kvartalno, ili mesečno, sa 12 pojedinačnih uplatnica.

"Cilj je da se poveća naplata naknada za RTS i RTV, da bi te kuće bile finansijski stabilne i nezavisne", rekao je Kolarević i dodao da oko 70 odsto građana plaća porez na nekretnine i da je prognoza da bi taj procenat plaćao i naknadu za javne servise.

Naveo je da pretplatu za RTS trenutno plaća manje od 35 odsto građana koji imaju tu obavezu i da se procenjuje da će naplata TV pretplate uz račune za struju biti smanjena na 25 odsto.

(Blic, Fonet, RTS, Tanjug)

Pogledajte još