Kacin o datumu pristupanja EU: Održavanje "Parade ponosa" test za srpske institucije

- Nikada nisam rekao da sam apsolutno siguran u vezi sa datumom za početak pregovora. Srbija je naporno radila na ispunjavanju proritetnih kriterijuma, što se pre svega odnosi na politički dijalog na najvišem nivou između premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Istovremeno, borba protiv sistemske korupcije, koju sprovodi zamenik premijera Aleksandar Vučić počela je da daje rezultate - rekao je Kacin.

On je objasnio da je jedan od ključnih testova za srpske institucije u okviru zaštite ljudskih i manjinskih prava da omoguće održavanje "Parade ponosa", kao i da "sigurnosni rizik" nikada više neće biti opravdanje za njeno neodržavanje.

- Pitanje ljudskih i manjinskih prava nije izgubilo važnost, naprotiv. Da vas podsetim, kada jednom otpočnu pregovori o pristupanju, najpre će se pregovarati o poglavljima 23. i 24. a to su vladavina prava i pravosudni sistem. Biće potrebni konkretni rezultati i prosto usvajanje zakona nije dovoljno - naglasio je Kacin i dodao da će u Evropskom parlamentu u junu biti održana konferencija o LGBT pravima u kojoj će učestvovati delegacije država zapadnog Balkana.

Budući da je bio oštar kritičar reforme pravosuđa Srbije, Kacin se osvrnuo na to pitanje istakavši da je prema priznanju ministra pravosuđa Nikole Selakovića stanje u toj oblasti na "nepoželjnom nivou".

- Problem je sistemski. Niko ne zna koliko tamo ima sudija, a struktura i rezultati reforme koja je sprovedena 2009. godine su upitni, dok su sumnje u politički uticaj na reforme ostale prisutne - kazao je Kacin, dodajući da je profesionalizacija tužilaca i istražnih organa od najveće važnosti, baš kao i formiranje snažne i nezavisne agencije za borbu protiv korupcije.

Govoreći o nedavnim rezultatima istraživanja javnog mnenja u Srbiji, koji su pokazali da podrška građana za priključenje EU opada, Kacin je rekao da je siguran da građani nisu protiv EU, osim možda glasača DSS.

- Ne mislim da su građani Srbije protiv EU, izuzev možda glasača DSS. Mislim da svi politički i ekonomski parametri pokazuju da je članstvo Srbije u EU strateški interes zemlje - naglasio je Kacin.

On je dodao da će prepustiti građanima Srbije da ocene da li su DS, LDP ili neka od opozicionih partija dovoljno aktivne u kritici vlasti, navodeći da je važno da postoji konsenzus u vezi sa strateškim ciljem, članstvom u EU.

Iako je naglasio da retko odbija da komentariše ono što se tiče Srbije, Kacin, ipak, nije mogao više da kaže o slučaju Darka Šarića, osim da je to jedan od glavnih izazova u borbi protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije, jer je reč o pranju novca.

Izvor: Beta

Pogledajte još