Epidemija gojaznosti nije slučajnost: Kako prehrambena industrija stvara zavisnike i bolesnike (VIDEO)

Naime, Mos se dohvatio povezanosti između zabrinjavajućih prehrambenih navika Amerikanaca i prerađenoj hrani kojoj dodaju šećer, so i masnoće.

POGLEDAJ I: Kako izgleda sendvič pun konzervansa posle nekoliko meseci? (VIDEO)

Epidemija gojaznosti nije slučajna

Mos tvrdi da se međunarodna epidemija gojaznosti nije dogodila slučajno. On napominje da toj epidemiji svakako doprinosi i životni stil pa se ljudi sve manje kreću, manje kuvaju, ali dodaje i da ne smemo da isključimo perfidnu igru prehrambene industrije koja tržište zatrpava hranom manje nutritivne vrednosti koja dodatno tera ljude na konzumaciju takvih proizvoda.

Reč je o članku koji je delom nastao utemeljen na njegovoj knjizi "Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us" u kojoj opisuje kako se dodavanjem šećera, soli i masnoće vremenom neutralizovao neugodan ukus nekvalitetne hrane, a u isto vreme kod konzumenata razvio i zavisnost o upravo takvom "prilagođenom" ukusu.


Nije lako biti zdrav

Reklamiranje proizvoda s malo masnoće, manjom količinom šećera i soli, neistinito je jer takvi proizvodi su samo u retkim slučajevima zdravi. Smanjenje određenih sastojaka stvara potrebu za svojevrsnom kompenzacijom, pa tako proizvodi s niskim udelom masti imaju visok udeo šećera, proizvodi koji imaju malo soli, imaju visoke udele masnoće i šećera itd.

Autor dodaje da u današnje vreme, izabrati zdrave proizvode nije jednostavno jer ne možemo verovati ni deklaracijama koje mogu zavarati kupca prikazom količina masnoća ili šećera na manjoj masi što stvara privid da je reč o prihvatljivim vrednostima. Isto tako, natpisi kao što je "100% prirodno", nemaju poseban značaj jer često nisu istiniti.

Začarani krug

Što se svetle budućnosti tiče, Mos nije posebno optimističan pa dodaje da će proizvođači vrlo teško promeniti svoj način ponašanja iz nekoliko razloga.

Za početak, tu je pritisak potrošača koji su razvili zavisnost o takvim proizvodima, što kao rezultat ima "zavisnost" proizvođača o sastojcima koji privlači veći broj konzumenata. Na kraju, ovaj je princip jeftin i izuzetno učinkovit što kao posledicu ima velike profite kojih će se proizvođači, realno gledajući teško odreći.

Izvor: Index

Pogledajte još